U Zračnu luku Franjo Tuđman uloženo 300 milijuna kuna, a sad je otkriven velik propust

FOTO: Facebook

Stari terminal bio je prenapučen u špici sezone, na novom će biti kaos.

Stari terminal imao je 22 stajanke za zrakoplove i jedva je podnosio količinu putnika koji su stizali ljeti. Novi terminal, koji je stajao više od 300 milijuna kuna ima ih 13 i prognoze nisu optimistične.

“Trenutačno stanje novog terminala izaziva duboku zabrinutost, i to prije svega zbog održavanja kvalitete postojećeg reda letenja Croatije Airlinesa, s pripadajućim operativnim troškovima”, stoji u preliminarnom izvještaju hrvatske nacionalne kompanije. U njemu je navedeno i da su prva testiranja prometnih procesa na novom terminalu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman obavljena potkraj 2016. godine

Iz Croatia Airlinesa ne otkrivaju puno

Ta testiranja se obavljaju kako bi se ispitalo upravljanje operacijama zrakoplova te se uskladilo s regulatornim sigurnosnim standardima i standardima operativne učinkovitosti dogovorenih između Croatije Airlinesa i MZLZ-a. Testovi su očito pokazali da novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman, ima dosta problema s kojima bi se avioprijevoznici i putnici mogli suočiti. Stvar se čini još gorom kada znate da je otvorenje planirano za 20-ak dana.

Iz Croatia Airlinesa nisu htjeli puno govoriti o zabrinutosti zbog rezultata testiranja, kazali su samo da su ona još u tijeku i da će uskoro poslati službenu izjavu.

Pesimistične prognoze

Oni dobro upućeni nešto su pričljiviji i nisu optimistični oko funkcioniranja 300 milijuna kuna vrijednog terminala, nakon otvaranja.  Kazali su kako novi terminal ima 13 stajanki za zrakoplove, dok ih stari ima 22. I izlaza je manje na novom treminalu, njih 14, dok ih na starom ima 18.

Na novom terminalu samo su tri izlaza za ukrcaj u autobuse, a zatim u avione. U isto vrijeme na Plesu postoji pet letova sa zrakoplovima tipa dash koji ne pristaju na aviomostove već se putnici do njih prevoze autobusima. Osim toga, parkirne pozicije za avione su dosta uske na novom terminalu pa će i servisna vozila morati čekati red da dođu do zrakoplova.

Kada na Pleso sletni širokotrupni avion, on će tako zauzeti dvije parkirne pozicije, a izvori su upozorili i na usko grlo u zgradi terminala pri prolasku transfernih putnika jer oni moraju proći preko uskih stuba i zatim proći sigurnosnu kontrolu koja je opremljena samo s jednim detektorom metala.

“Novi terminal prostire se na 66.000 četvornih metara, a ima toliko uskih grla. Ljeti, kad je najveći promet, stari terminal pucao je po šavovima, a na novom terminalu bit će još gore”, tvrde dobro upućeni sugovornici i dodaju da će to za posljedicu imati velika kašnjenja.

Zavladat će strka

Isti izvori smatraju da se ovi problemi ne mogu riješiti do otvorenja jer su za to potrebne velike intervencije. Osvrnuli su se oni i na putnike, pogotovo transferne, koji će imati malo vremena i kompliciran put do zrakoplova na novom terminalu, na koejg će trebati presjesti.

Na primjer, zrakoplov iz Sarajeva sletjet će na staru stajanku, koja će se i dalje koristiti zbog malo mjesta ispred novog terminala. On će tada potrošiti tri minute na izlazak iz aviona i još 10 do 15 da autobusom dođe do novog terminala, što znači da će mu ostati samo 12 minuta da prođe sigurnosnu kontrolu, kontrolu putovnica i da nađe izlaz za let u Amsterdam, piše Večernji.

>>> Novi terminal pun nedostataka: Prilikom slijetanja aviona popucala stakla, autobusna stajališta i dalje bez nadstrešnice

>>> Otvorenje novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman moglo bi kasniti zbog neobičnog razloga


Komentari