U Zaraznoj popunjeni kapaciteti za oboljele od koronavirusa! Markotić o najcrnjem scenariju

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ravnaeljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas. te je tom prilikom kazala kako se epidemija uspijeva držati pod kontrolom zbog dobrog posla koji obavljaju stručnjaci i cijeli zdravstveni sustav.

“Svi se trudimo, a bez pomoći stanovništva to ne možemo napraviti”, kazala je.

O tome što očekuje da će se dogoditi sa širenjem zaraze, odnosno epidemijom, početkom školske godine, Markotić je skrenula pažnju na sezonu cijelog niza infektivnih bolesti, no vjeruje u pridrpavanje propisanih mjera.

“Očekujem da djeca budu vesela i da budu dobro u novoj školskoj godini. Da se sve mjere koje su propisane uspiju provesti na najbolji mogući način i da što manje bude komplikacija. I inače se s početkom svake školske godine vidi povećani priljev djece s respiratornim simptomima. Moguće je i to očekivati, a nužno se ne mora raditi o koroni nego cijelom nizu različnih infektivnih bolesti. Između ostalo i koronavirusima, ali blažima, koji uzrokuju prehladu”, kazala je.

Jesmo li spremni za najcrnji scenarij?

Kazala je da su stručnjaci u Hrvatskoj, od kada se epidemija pojavila u Kini, situaciju shvatili vrlo ozbiljno.

“Ministar Beroš i naše institucije se žurno pripremaju za sve vrste scenarija pa i onaj najcrnji. Ako se sjećate onih slika Arene koja je čak stresla i nas liječnike, koji smo navikli gledati puno toga lošeg. Svi scenariji su tu i sve planiramo, ali se nadamo da do toga neće doći jer bi to značilo veliku napregnutost zdravstvenog sustava”, kazala je.

Otkrila je da je Infektivna klinika popunila svoje kapacitete za hospitalizaciju te da ima nešto kreveta za opservaciju, a jedan dio postelja je predviđen za pacijente koji nemaju koronavirus.

“Imamo izvrsnu suradnju s kolegama iz Dubrave, već se nekoliko dana čujemo i oni su također sada već primili nekoliko bolesnika. Nema nikakvog zastoja u radu”, kazala je.

Na pitanje može li debljina povećati rizika obolijevanja od koronavirusa, Markotić je kazala da je debljina i inače rizičan faktor za mnoge druge bolesti, među kojima su i infektivne bolesti.

“To smo vidjeli i kod gripe. Nažalost, kod H1N1 oni su češće završavali na respiratoru. Najnovije studije koje su uključile više tisuća ispitanika u SAD-u u Velikoj Britaniji pokazuje na visoki postotak onih koji bi mogli očekivati težu kliničku sliku, odnosno dvostruko veća je šansa kod pretilih ljudi da se inficiraju Covidom odnosno da se manifestiraju simptomi. Čak 74 posto njih bi moglo završiti sa teškom kliničkom slikom i smještajem u intenzivnim jedinicama i gotovo 50 posto je veća šansa smrtnosti i to ne samo za starije ljude nego i za mlađe, i dijelom je kod muškaraca veći rizik”, kazala je.

Kazala je da nema potrebe da se oni koji su bili pozitvni na koronavirus nakon 14 dana više testiraju na koronavirus.

“Sve studije pokazuju da nakon 14 dana osobe nisu zarazne. I da i ako nađete pozitivan nalaz virusa u nosu, da se radi o česticama virusa koje su defektne. I ne očekuje se da je netko infektivan nakon 14 dana”, zaključila je.

Komentari