U Zagrebu, u jednom danu zabilježeno 47 kaznenih djela

Pixabay

Razbojnici iskorištavaju činjenicu da su ljudi na godišnjem.

Na području Uprave u posljednja 24 sata evidentirano je 47 kaznenih djela: razbojnička krađa, 11 teških krađa provaljivanjem, 18 krađa i 15 ostalih kaznenih djela. Otuđena su dva osobna automobila.

Razbojničke pljačke, krađe auta i provale

U srijedu, 2. kolovoza oko 15 sati na Maksimiru, u Harambašićevoj ulici, dvoje je nepoznatih počinitelja uporabom tjelesne snage počinilo razbojničku krađu nad 54-godišnjakinjom zaposlenicom te su otuđili razne artikle. Materijalna šteta zasad nije utvrđena.

Istog dana, 2. kolovoza između 8.15 i 9.20 sati na Medveščaku, u ulici Antuna Bauera, nepoznati je počinitelj ušao u stan 43-godišnjaka te otuđio novac i tehničke uređaje. Materijalna šteta zasad nije utvrđena

Od 1. do 2. kolovoza između 16 i 3.30 sati u Jastrebarskom, u ulici Breznik Plešivički, nepoznati je počinitelj otuđio osobni automobil marke Audi 80 daruvarskih registracijskih oznaka, oštetivši 28-godišnjaka za oko 7.500 kuna.

Od 1. do 2. kolovoza između 18.30 i 7 sati na Medveščaku, u Vinkovićevoj, nepoznati je počinitelj otuđio osobni automobil marke VW Golf VII zagrebačkih registracijskih oznaka, oštetivši 50-godišnjaka za oko 100.000 kuna.

Na što obratiti pozornost?

  1. provale se događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima,
  2. najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave, preskakanjem balkona ili korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća ,
  3. nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela,
  4. tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno „na dohvat ruke“ poput nakita, manje tehničke opreme i novca; krade se i hrana, alkoholna pića te komadi odjeće,
  5. iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja

Kako zaštititi dom?

  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, jer sigurnost kreće od njih. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
  • Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, balkoni, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
  • Prilaze kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama, a lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili željeznim rešetkama.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, madracem, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti. Najbolje je ne ostavljati ih u domu, već pohraniti u banku ili ovlaštene trezore.
  • Ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonima ili društvenim mrežama. Nemojte na sva zvona razglasiti da ste upravo dobili plaću, mirovinu, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.
  • Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, posudama za cvijeće i sličnim mjestima, već ga ostavite susjedu ili osobi od povjerenja, koja će obilaziti stan, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore, dizati rolete…
  • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.


Komentari