U Zagrebu skok cijena najma stanova: Najmoprimci prisiljeni trošiti skoro pola plaće

pixabay

Stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da se subvencioniranjem kupnje stanova ne može riješiti problem stanovanja najvećeg dijela mladih u Hrvatskoj. Iz inicijative Stanovanje za sve ističu da je za sustavno rješavanje ovog gorućeg problema nužno povećanje javnog stambenog fonda i reguliranje dugoročnog najma stanova po povoljnim uvjetima. Apel mladih prihvatio je ministar Štromar, ali pitanje je hoće li uspjeti progurati novu stambenu politiku kojoj se uporno protive moćni lobiji što upravljaju tržištem nekretnina

Kupnju stana u Hrvatskoj može si priuštiti samo manji dio dobrostojećih obitelji sa stalnim primanjima dok je većina mladih, koji rade na povremenim i nisko plaćenim poslovima, dugoročno osuđena na podstanarstvo, a ono je u Hrvatskoj potpuno neregulirano.

Podstanari su uglavnom prepušteni na milost i nemilost najmodavcima, koji ih mogu izbaciti kad žele, promijeniti im cijenu najma ili prebaciti na njih troškove održavanja.

Osim spomenutih problema, trend kratkoročnog najma stanova u Zagrebu i ostalim većim gradovima doveo je do skoka cijena najamnina i manjka stambenog prostora, što je dodatno otežalo položaj podstanara i onih u potrazi za stanom. U takvim uvjetima većina najmoprimaca živi u neadekvatnim uvjetima, a prisiljena je trošiti više od 40 posto svojeg raspoloživog dohotka za stanovanje.

Stoga nije čudno to da se sve više mladih odlučuje na odlazak iz zemlje ili ostaje živjeti s roditeljima, unatoč često neadekvatnim stambenim uvjetima. Prema istraživanju Eurostata, Hrvatska se nalazi u samom vrhu Europe prema postotku mladih koji još uvijek žive s roditeljima (od 2010. taj se postotak povećao sa 68,7 posto na 72,3 posto 2016. godine), uz prosječnu dob od 31,5 godina.

Ugrožena kategorija su i studenti jer se Hrvatska nalazi u skupini zemalja s najmanjim udjelom studenata smještenih u studentskim domovima – svega 7,9 posto, piše tportal.


Komentari