U Zagrebu otvorena prva u nizu učionica na otvorenom

Toniju Milunu javljaju se brojni građani (Foto: Press)

Potporu McDonald’sovom društveno odgovornom projektu „Za naš ljepši kvart“ dao je i najpoznatiji hrvatski profesor matematike Toni Milun.

Djeca uče stalno i na svakom koraku, a ta neiscrpna sposobnost upijanja znanja o svijetu posebno dolazi do izražaja u novim i zanimljivim okolinama, koje maksimalno potiču njihovu kreativnost i znatiželju. Imajući u vidu potrebe najmlađih, McDonald’s je za četvrto izdanje društveno odgovornog projekta „Za naš ljepši kvart“ odabrao upravo izgradnju sveukupno 13 učionica na otvorenom. Prva u nizu izgrađena je u zelenom okruženju Osnovne škole Savski gaj u Zagrebu, a otvorenju su ovoga utorka prisustvovali direktor McDonald’sa Hrvatska Pavel Pavliček, ambasador projekta Toni Milun, predstavnica Grada Zagreba Katarina Milunić i ravnatelj Osnovne škole Savski gaj Matija Bajić. Projekt su svojim dolaskom podržali i predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, hrvatski gimnastički reprezentativac Tin Srbić i hrvatska taekwondo reprezentativka Kristina Beroš te predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Senka Soldat.

„Izgradnjom učionica na otvorenom želimo najmlađim stanovnicima gradova omogućiti učenje u zanimljivom, poticajnom i zdravom okruženju. Novi modeli obrazovanja nužni su kako bi nadolazeće generacije kroz kreativno usvajanje znanja postale vrijedni članovi društva budućnosti. Naš doprinos tomu iskaz je zahvalnosti za dugogodišnje prijateljstvo McDonald’sa i lokalnih zajednica diljem Hrvatske.“, rekao je direktor McDonald’sa Pavel Pavliček, osvrnuvši se na trajanje projekta i dugogodišnju prisutnost kompanije u Hrvatskoj.

Prvim predavanjem u novootvorenoj učionici na otvorenom ambasador projekta Toni Milun probio je led i pokazao kako to izgleda kada se matematika usvaja u okruženju prirode. Prisjećajući se i svojih iskustva u školskim klupama naš najpoznatiji profesor napomenuo je da kroz učenje na otvorenom postoji veća mogućnost povezivanja nastavnog gradiva sa svakodnevnim životom, čime potičemo dječju kreativnost, sposobnost rješavanja problema i komunikacijske vještine.

„Sjećam se da smo mi u školi imali samo jedan jedini sat na otvorenom i to baš iz matematike. Sama činjenica što smo promijenili okruženje puno mi je značila. Iz današnje perspektive profesora mogu reći da ovakva vrsta nastave potiče i profesore i učenike da budu kreativniji i da pronađu nove načine kako prenijeti i usvojiti znanje. Ne smijemo zaboraviti ni boravak na svježem zraku, ali i svijest o važnosti očuvanja okoliša koja se ovakvom vrstom nastave može još bolje razviti i očuvati do odrasle dobi.“, zaključio je Milun.

Tijekom prve tri godine McDonald’sovog projekta „Za naš ljepši kvart“ građani su često glasali za realizaciju projekata namijenjenih najmlađim stanovnicima gradova. Na temelju uvida u želje građana, ovaj lanac za posluživanje hrane odlučio je za četvrto izdanje projekta stanovnicima gradova pokloniti učionice na otvorenom. Nakon što je u suradnji s predstavnicima lokalnih vlasti pronađeno nekoliko potencijalnih lokacija, konačna lokacija odabrana je na temelju glasova građana putem društvenih mreža. U sklopu četvrtog izdanja McDonald’sovog društveno odgovornog projekta izgradit će se sveukupno 13 učionica na otvorenom u 11 gradova diljem Hrvatske, a realizaciju učionica na otvorenom možete pratiti putem službenih stranica i društvenih mreža McDonald’sa Hrvatska.


Komentari