U Zagrebu održan Marš za znanost, sudjelovali i Bernardić, Pusić, Mrak-Taritaš, Jokić…

Sanjin Strukic/PIXSELL

U Zagrebu je u subotu u pet do 12 počeo Marš za znanost kojim se željelo ukazati na nedovoljno ulaganje u znanost i visoko obrazovanje te na pojave javnih politika temeljenih na predrasudama, medijsko promoviranje pseudoznanosti i praznovjerja te institucionalni klijentelizam.

Marš je krenuo od spomenika Nikoli Tesli, nastavlio se Teslinom do Zrinjevca, gdje se napravio krug oko Zrinjevca, pa preko Amruševe i Petrinjske do Trga bana Jelačića, a završio je na Europskom trgu.

Ondje su kratke govore održali doktor znanosti sa Instituta za društvena istraživanja Nikola Baketa, Ivana Radačić s Instituta Ivo Pilar, te studentice Marta Šojat s Hrvatskih studija, Zuzana Redžović i Lana Flanjak s PMF-a.

“Marš počeo je u ‘5 do 12’ jer je 5 do 12 u hrvatskoj znanosti”, poručili su organizatori.

Zajedno s građanima, u povorci su i neki od oporbenih političara poput Vesne Pusić, Davora Bernardića, Anke Mrak Taritaš, zatim Boris Jokić, kao i Tomislav Stojak iz vladajućeg HNS-a.

Osim u Zagrebu, Marš za znanost istovremeno se odvijao i u Splitu.

Manifestacija je potekla 2017. iz SAD-a kao reakcija na politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se dovode u pitanje znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja i kojima se ugrožava sloboda te javno financiranje znanosti, ‘Marš za znanost’ proširio se i na druge zemlje, među kojima i na Hrvatsku, gdje se prošle godine marširalo u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

(Hina)


Komentari