U ZAGREBU NIČU NOVI PUNKTOVI! Capak poručio: ‘Najveći problem su nam obiteljska i druga druženja’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Stožer je danas donio četiri odluke. Za Zagrebačku županiju se produljuju mjere do 9. svibnja”, rekao je na pressici Stožera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najavio je uvođenje novih mjera u nekim županijama. “U dvjema županijama uvode se nove mjere, jedna je Osječko-baranjska, tamo se zabranjuje posjet korisnicima domova za starije i uvodi obaveza nošenja maski i na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak. U Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalažu se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera”, rekao je Božinović na konferenciji za medije.

U međuvremenu, masovno cijepljenje građana na Velesajmu se nastavlja. Tamo je do sada ukupno cijepljeno 32.000 ljudi, a danas se očekuju još njih dvije tisuće.

Kako doznaje N1, s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” planiraju kroz desetak dana prošiti kapacitete i otvoriti nove punktove, na istoku, zapadu i u centru Zagreba. Cilj im je cijepiti deset tisuća ljudi dnevno – na Velesajmu od šest do šest i pol, a na ostalim punktovima po tisuću ljudi.

“U tjedan dana imamo 0,3 posto manje oboljelih. Trenutna incidencija u Hrvatskoj je 745,5, najmanja je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj. Na ljestvici zemalja EU po incidenciji nalazimo se na 25. mjestu, višu incidenciju imaju Švedska i Cipar. Stopa smrtnosti je 1.660 što nas stavlja na 19. mjesto u EU. Imali smo 28,8 posto udio pozitivnih danas u ukupnom broju testiranih. HALMED je primio 2.667 sumnji na nuspojave cjepiva”, rekao je konferenciji za novinare Krunoslav Capak.

Ministar Vili Beroš komentirao je bolnički sustav i cijepljenje: “I  dalje je velik pritisak na bolnice što je posljedica porasta broja novozaraženih od prije dva ili dva i pol tjedna. Zasad uspijevamo odgovoriti na to, postoje i zastoji, ali nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran krizni plan funkcioniranja bolničkog sustava. Na zahtjeve pojedinih bolnica nastojimo promptno odgovoriti. Lakše odgovaramo na izazove nego ranije, ali i dalje apeliramo na sugrađane da poštuju mjere jer tako ćemo najbolje zaštititi sustav.

Kad je riječ o cijepljenju, ulazimo u fazu kad će stići veće količine cjepiva. Zato smo osigurali lanac upravljanja procesom cijepljenja koji vode lokalni koordinatori. Jedino zajedno možemo odgovoriti na izazove. Jasno je da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U tijeku je izrada akcijskog plana za prioritetne skupine da unaprijedimo plan cijepljenja.

Capak je istaknuo da se nalazimo na vrhuncu epidemije:

“Po brojkama zadnjih sedam do deset dana na vrhuncu smo epidemije i očekujemo da će brojke novozaraženih početi padati. Mali pad već bilježimo, ali ne možemo brzo očekivati manji broj hospitaliziranih jer ti brojevi nešto kasne. Trenutno nam je situacija takva da smo na vrhuncu epidemije i nadamo se da će brojevi početi padati. Svaki kontakt i mobilnost su rizik za prenošenje infekcije. Najčešće se događa da se virus prenosi na obiteljskim i drugim druženjima. Postoji i niz drugih aktivnosti na kojima se infekcija može prenijeti, ali obiteljska i druga vrsta okupljanja najveći su problem.”

Mediji traže odgovore na pitanja o reformi. Na njoj se više od pola godine najozbiljnije rasti, usuglašavaju se međuresorno stvari. Važna je financijska stabilizacija zdravstvenog sustava. Važan je dogovor s veledrogerijama. Pojedini dionici su dobili zaduženja pa HZZO mora analizirati nabavu  potrošnju lijekova i optimizirati oboje. Ravnatelji bolnica su upozoreni da moraju racionalno organizirati rad u bolnicama, smanjiti liste čekanja, racionalno rasporediti rad djelatnika… To su samo neki koraci koje poduzimamo. Kao ministar sam prihvatio sve izazove koje nosi provođenje reforme, imam podršku svih članova Vlade, podršku premijera, ali od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge ako ih imaju koji će svakako biti uvaženi, a očekujem i da u Saboru podrže predložene reformske mjere. Sazrelo je vrijeme za promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Referirao bih se na još neke elemente. Zahvaljujem svim liječnicima koji predano rade. Mislim da nije dobro kad se građani javljaju liječnicima koji smatraju da nije njihova dužnost naručivanje za cijepljenje. To nije dobro. Građani se mogu sami prijaviti, no ako su došli liječniku i tražili informaciju, obiteljski liječnici moraju uložiti dodatan napor da prijave te pacijente. Njima to nije dodatan napor, kao što naručuju pacijente na druge postupke, tako mogu i na cijepljenje. Intenziviranje cijepljenja je iznimno važno”, zaključuje Beroš.

Komentari