U ZAGREBU NIČE NOVI ELITNI KVART? Nekretnine vodi Zdravko Mamić, a pravi vlasnici su nepoznati

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL, Ilustracija

Jedan prepoznatljiv dio vizure Zagreba nestao je rušenjem dvaju dimnjaka Ciglane na Črnomercu. Za sada nema službenih informacija što će se graditi na toj atraktivnoj lokaciji, ali navodno je u planu izgradnja novog elitnog zagrebačkog naselja.

“U ovom trenutku nema razvojnih planova za tu lokaciju”, poručili su iz tvrtke Ciglana nekretnine za 24sata.

Kako bi bilo kakvi planovi za gradnju mogli biti ostvareni, potrebno je najprije raspetljati klupko zamršenih vlasničkih odnosa na zemljištu koje je poznato kao Müllerov brijeg. Ime je dobio po industrijalcu Adolfu Mülleru koje je 1885. godine sagradio ciglanu koja je tada ujedno bila najmodernija ciglana u jugoistočnoj Europi.

Nakon raznih izmjena vlasti Ciglana je dospjela u vlasništvo Ivice Todorića koji ju je prodao mađarskim investitorima. Danas Ciglana nekretnine vodi Zdravko Mamić (ne poznati bjegunac), a stvarni vlasnici su nepoznati. Preko tvrtki Milend i Jorlend Ciglanom upravlja investicijski bankar Janos Peter Bartha, a navodno predstavlja nepoznatu grupu investitora.

S obzirom da su dimnjaci srušeni, nema većih prepreka ni za rušenjem same zgrade ciglane. Na prostoru od 97.000 četvornih metara mogu se graditi zgrade i poslovni prostori, ali sam plan uređenja nije nikada donesen.

Veći dio Müllerovog brijega iza same Ciglane nalazi se u vlasništvu odvjetnika Ante Nobila, Miće Carića, Danka Končara i Maria Špekuljka. Njima pripada i zemljište na kojem su dva zapuštena umjetna jezera s njemačkim bunkerima iz Drugog svjetskog rata. Nobilo je za 24sata potvrdio da se jezera namjeravaju sačuvati i napraviti park. Planirana je i gradnja 80-ak urbanih vila, te gradnja škole i vrtića. Izgleda da će Müllerov brijeg od nekadašnjeg voćnjaka postati novo elitno naselje.

Komentari