U Zagrebu danas rekordan broj uzoraka testiranih na koronu, gužve na testiranje i dalje rastu

Ilustraciija: Marko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj je i danas zabilježen vrlo velik broj novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, a od najviše ih je, očekivano, zabilježeno u Zagrebu.

U glavnom gradu navala na testiranje ne posustaje a jedan od razloga je, uz rekordne brojeve novooboljelih od početka epidemije, i sve više povratnika s godišnjih odmora gdje zarazu skuplja sve više građana.

“U našem Zavodu zaista imamo jako puno posla, naši epidemiolozi predano i marljivo rade. Ne bih rekla da je situacija alarmantna jer naši epidemiolozi izuzetno dobro rade svoj posao. Najvažnije, na vrijeme kontaktiraju sve one pozitivne kako bi ih mogli izolirati i kontakte staviti u samoizolaciju”, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar za N1 televiziju.

Dodala je i kao su epidemiolozi sve više opterećeni jer ih je i prije izbijanja epidemije bilo premalo.

“apeliram ako bilo koji model se nađe, naše Ministarstvo, da se pomogne, pogotovo ako nas čeka eskalacija na jesen, a nadamo se da neće, tu je i naše testiranje, gdje naši klinički mikrobiolozi i svi članovi timova danonoćno rade da bi pravodobno svi dobili covid-test na vrijeme.

Imamo jako velik broj uzoraka. Danas smo do 15 sati preko 670 osoba imali samo na drive-in testiranju za uzimanje briseva, a same analitičke potvrde su za preko 600 uzoraka dnevno pristiglih. Iz tog razloga, na inicijativu gradonačelnika, da bi se rasteretio naš Zavod, produženo je vrijeme naših covid-ambulanti”, zaključila je Šikić.


Komentari