U Zagrebu danas 13 novooboljelih, Bandić: ‘Bit će smanjenja plaća, nitko se nije vjenčao s Gradom!’

Foto: Admir Buljubasic / POOL / HINA

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba održao je danas konferenciju za novinare na kojoj su objavili najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom.

“Policijska uprava zagrebačka nastavlja sa svojim aktivnostima. U zadnja dva dana imamo 4 osobe koje su kršile mjere samoizolacije. Imamo ukupno 2864 osoba u samoizolaciji te ih pozivam da se suzdrže od napuštanja mjesta prebivališta. U zadnja dva dana puno je građana na javnim površinama, no ipak slušali su upute nacionalno stožera. U subotu i u nedjelju smo evidentirali jedan caffe bar koji je radio na području Trešnjevke”, rekao je Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke

“U dva dana nismo imali značajnijih odstupanja , a to znači disciplinu naših sugrađana i ja im se zahvaljujem. Također, molim sugrađane, a vezano za potres, kada spuštaju građevinski materijal neka očiste i tavane od glomaznog otpada. I da ga se odloži pored građevinskog, a mi ćemo sve odvesti na mjesto. Za nas nema subote i nedjelje, jučer nismo radili jer bi bilo bogohulno, ali subotu i nedjelju hoćemo. Nema odmora i nema svetka i petka”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

“Imamo mi posla i prije Zakon o obnovi. I oko tih stvari nema pogađanja. Zakon mora biti provediv, transparentan i životan. Sada obnavljamo grad za narednih 200 godina i to mora trajati. Oko pet stvari nema pogađanja. Taj zakon koji donosimo mora biti pravedan, životan, provediv, transparentan i usuglašen sa strukom”, rekao je Bandić. Dodao je da je sastanak u petak.

Kaže da će do srijede dobiti pojedinačnu cijenu cijevi i bojlera. “Nema tu nikakve dileme da novi propisi nalažu i kondenzacijski bojler i PP cijevi. U srijedu ćemo biti pametniji”, rekao je Bandić.

Kaže da Grad treba obnoviti institucije, a država svoje. “Zakonski okvir mora omogućiti da se pomogne ljudima, to oni neće moći sami obnoviti”, rekao je Bandić. Dodaje da je malo onih koji su osigurali svoju imovinu. Na nama je da, dok se donese zakon, da ljudima na Gornjem i Donjem Gradu što prije kupimo te kondenzacijske bojlere”, rekao je Bandić.

“Želio bih vjerovati da nije zadnja plaća cjelovita ona za ožujak. Ali teško da će se to dogoditi, otvaramo pregovore, morat ćemo ići na kresanje primanja na svim razinama u Gradu. Koliko i kako, bit ćete inforimrani”, rekao je Bandić.

Kaže da će biti unesena socijalna skala oko postotka sniženja. Ne može se, kaže, svima skinuti 20 posto, i onima koji imaju šest tisuća i onima od 20.000 kuna.

“Da bi sanirali posljedice Covida i potresa, morat ćemo dijeliti sudbinu s običnim ljudima. Koliko? Rekao sam vam filozofiju, morat ćete se strpiti dva tjedna”, rekao je Bandić.

“Nitko se nije rodio zaposlen u gradu. Nitko se nije vjenčao s gradom. Što se mene tiče može se razvjenčati s Gradom. Ako želi, može posao naći na tržištu. To nije prijetnja nikome”, rekao je Bandić.


Komentari