U Zagreb sletio privatni avion iz Lombardije: Putnici nisu pregledani, a evo i zašto

Foto: Darko Tomas / CROPIX

U ponedjeljak je, u poslijepodnevnim satima, u zagrebačku zračnu luku sletio privatni avion iz Lombardije, susjedne regije Veneto koja je žarište zaraze koronavirusa u Europi, javlja Večernji list.

U njemu je, doznaje se, bilo sedam ljudi. Svi su bili visokopozicionirani predstavnici tvrtke Calzedonia koji su zbog potrebe posla trebali doći u predstavništvo tvrtke u Hrvatskoj.

Kako saznaje Večernji list, avion je primarno trebao sletjeti u varaždinsku zračnu luku budući da je predstavništvo tvrtke smješteno u Jalžabetu. No, posadi je u posljednji trenutak to onemogućeno zbog nedostatka epidemiologa, sanitarnih inspektora i ostalih zdravstvenih djelatnika na području Varaždina koji su trebali pregledati putnike zbog sumnje na koronavirus.

Međutim, u Zagrebu su spomenute putnike uistinu dočekali epidemiolozi u zaštitnim odijelima, ali nisu ih testirali niti im ograničili kretanje u Hrvatskoj iako je to trebalo biti napravljeno prema uputama Ministarstva zdravstva budući da je riječ o putnicima sa sjevera Italije gdje je koronavirus do srijede navečer odnio 11 života.

Iz Državnog inspektorata rekli su kako je istina da putnici nisu na licu mjesta detaljno pregledani jer su se osjećali dobro i “nisu pokazivali simptome”, već su putnike stavili pod zdravstveni nadzor od 14 dana, a nakon čega bi epidemiološka služba trebala odlučiti je li im treba ograničiti kretanje u Hrvatskoj. “

Iz Calzedonije su također potvrdili kako njihove ljude po slijetanju u Zagreb epidemiolozi i zdravstveni djelatnici nisu pregledavali ili testirali već su ih samo ispitali.

“Svi talijanski kolege koji su doputovali na zagrebački aerodrom u ponedjeljak su registrirani i ispitani od strane hrvatskih vlasti”, kazali su iz službe za odnose s javnošću dodavši kako nitko od njihovih talijanskih kolega ne pokazuje znakove bolesti te su pozvani od strane istih institucija na poštivanje određenih procedura te na dnevnoj bazi trebaju javljati svoje zdravstveno stanje.


Komentari