U UTRCI S VREMENOM Obnova Banskih dvora na čekanju, a novac iz Fonda solidarnosti se mora potrošiti do lipnja

Foto: Marko Lukunic/ Pixsell

Nakon što je podnesena žalba protiv dokumentacije, zaustavljen je postupak javne nabave za obnovu Banskih dvora, doznaje Jutarnji list. Navedeno će usporiti projekt u vrijednosti od 155 milijuna kuna, koji se dijelom financira iz Fonda solidarnosti EU. Projektom se provodi konstrukcijska i cjelovita obnova zgrade Vlade nakon potresa, a s obzirom na to da se novac iz Fonda mora potrošiti do kraja lipnja, utrka s vremenom je definitivno započela. Jedino ako Komisija ne napravi iznimku i produlji rok.

Iz Fonda solidarnosti predviđeno je 61,5 milijuna kuna te je potpisan ugovor o konstrukcijskoj obnovi. Žalbe na projektnu dokumentaciju u postupcima javne nabave nisu novost, a iz Vlade nisu pesimistični zbog navedenog. Kažu da bi radovi na Banskim dvorima mogli početi za mjesec dana te da ovo neće posebno usporiti projekt.

Slično tvrdi i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja kaže da su pri planiranju projekata uzeli u obzir i činjenicu da će vjerojatno biti žalbi, a ne vjeruje da će to izazvati veća kašnjenja. Smatra da će se žalba riješiti u najkraćem mogućem roku.

“Kad govorimo o konstrukcijskoj obnovi zgrada javne nabave i korištenju Fonda, tu se ne može krenuti u obnovu bez cjelovite dokumentacije, a to iziskuje najviše vremena, puno elaborata i analiza i tek onda izradu projekta”, objasnila je ministrica, a uvjerena je da će se Fond realizirati u cjelini.

Natječaj za izradu projektno tehničke dokumentacije i izvedbu radova cjelovite obnove kompleksa na Trgu svetog Marka, Vlada je raspisala 19. studenog prošle godine, a rok za dostavu ponuda produljen je do 5. siječnja zbog izmjene dokumentacije o nabavi.

Komentari