U Tomaševićevom timu za digitalizaciju i Bandićeva garda, doznali smo prve zadatke

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Početkom rujna, gradonačelnik Tomislav Tomašević osnovao je Radnu skupina za digitalizaciju na čijem se čelu nalazi Nikola Plejić, a čiji su članovi i Igor Plavčić, Damir Trbušić, Dubravka Mendeš Poljak, Filip Jurišić, Miroslav Schlossberg te zamjenik predsjednika, Dražen Lučanin.

Dakako, zanimalo nas je i na čemu je to radila radna skupina u prvim danima od osnivanja, a iz grada su nam otkrili kako su se gore navedeni sastali 7. rujna 2021. godine, a vodili su rasprave o održavanju i nadogradnji sustava “eVrtići”, ali i o statusu mobilne aplikacije ZET-a.

Također, razmišlja se i o suradnji s NZJZ Andrija Štampar i otvaranju podataka o kvaliteti zraka trećim stranama, a tu je i uvijek tajanstvena točka dnevnog reda, “razno”.

Osim toga, iz grada dodaju kako se radna skupina bavi projektima digitalizacije poslovnih sustava Grada Zagreba kao i aktualnim temama u vezi ICT sustava te podrškom u funkcioniranju Gradske uprave sukladno zakonskim izmjenama te reorganizaciji koja je u tijeku.

Pod informacijom o osnivanju iste pak stoji kako je zadaće radne skupine i podrška gradonačelniku Grada Zagreba i gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba u razdoblju tranzicije prema formiranju novih struktura u upravljanju procesima digitalizacije; sagledavanje trenutnih potreba i predlaganje rješenja digitalizacije, otvaranja podataka i izgradnje informatičke infrastrukture Grada Zagreba; savjetovanje gradonačelnika Grada Zagreba oko sastavljanja zahtjeva i analize ponuda tehnoloških rješenja te strateško planiranje primjene digitalnih tehnologija u Gradu Zagrebu.

Tko su članovi?

Predsjednik radne skupine, Nikola Plejić, kako stoji na njegovu osobnom blogu, jedan je od osnivača lijeve gradske političke platforme Zagreb je NAŠ! te Možemo!.

S druge strane, na stranici platforme Možemo! istaknut je kao programer i fizičar te član grupe za digitalnu politiku i informacijske tehnologije. Unutar platformi se , govori, bavi tehničkom podrškom te pitanjima digitalizacije i tehnološke autonomije.

Iz grada su pak odabrani Pomoćnik pročelnika za informacijski i komunikacijski sustav Grada, Igor Plavčić te voditelj službe za podršku informacijskom sustavu, Damir Trbušić. Tu je dakako i voditeljica službe za digitalnu strategiju, mr.sc. Dubravka Mendeš Poljak. Sve njih, u nekom trenutku imenovao je bivši gradonačelnik, Milan Bandić.

Dražen Lučanin, kako stoji na stranicama Možemo! programer je i konzultant, doktorirao u području energetske učinkovitosti u IT-u na Tehničkom sveučilištu u Beču. Govori i kako je sukoordinator kvartovske grupe Črnomerec i aktivan oko tema digitalizacije, poduzetništva, zelenila i biciklizma u Zagrebu.

S liste Možemo! dolazi i Filip Jurišić. Riječ je o kako tvrdi, ekonomist s fokusom na IT, upravljanje procesima i budžetiranje. Član je kvartovske grupe Trešnjevka, a primarno aktivan oko teme digitalizacije i optimizacije proračuna.

Naposljetku, što se tiče Miroslava Schlossberga, čini se kako on nije član platforme, a ne radi ni u gradu. Ipak, riječ je o članu grupe volontera, programera, dizajnera i drugih entuzijasta koji stoje iza naziva Code for Croatia koja je ranije ove godine osmislila besplatan servis Popravi.to. Servis je to koji bi trebao olakšavati prijavljivanje štete i raznih drugih problema na javnim površinama i infrastrukturi, u kvartu, gradu i bilo gdje na području Hrvatske, pisao je Lider o njemu.

Komentari