U suradnji sa MUP-om: Provjerite vozite li ispravne gume!

Na mokrim kolnicima lako se izgubi nadzor na vozilom.

S obzirom na prekomjerne oborine u prošlih nekoliko tjedana,  vozačima će se omogućiti da u samo nekoliko trenutaka provjere voze li ispravne gume. Svjetski poznata tvrtka Delticom održala je slične akcije u nekoliko europskih zemalja i uvijek se tražio žeton više! Ovo je prvi puta da je ovakva akcija, podjele žetona za provjeru ispravnosti guma, organizirana u Hrvatskoj u suradnji sa Službom za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke.

26. listopada 2015. godine u vremenu od 09,00 do 13,00 sati, vozači će moći preuzeti svoj besplatan žeton na dvije lokacije u Zagrebu :

1. raskrižje Jarunske ulice i ulice Hrgovići,

2. Domovinski most-nasuprot ulaza u mjesto Velika Kosnica

Na navedenim lokacijama hostese će, u suradnji sa djelatnicima Prometne policije, podijeliti vozačima 1500 letaka sa žetonom za mjerenje dubine utora pneumatika te će demonstrirati pravilno mjerenje. Cilj ove akcije je osigurati smanjenje broja nesreća na našim prometnicama te potaknuti vozače da redovito brinu o svom vozilu brinući tako o sebi, ali i o drugim sudionicima prometa.

Na mokrim kolnicima lako se izgubi nadzor na vozilom, pa je bitna dubina utora, jer samo ispravna dubina utora ravnomjerno i bolje odvodi vodu od pneumatika te smanjuje učinak “aqua planinga”. Osim dubine utora pneumatika, za sigurnost na cesti preporučeno je osigurati optimalan tlak u pneumaticima koji utječe na njihovo ponašanje na cesti kao i prianjanje za podlogu tijekom prolaska kroz zavoje i prilikom kočenja. Tlak veći od propisanog može izazvati prijevremeno habanje gazećeg sloja, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do pucanja gume, ili, ukoliko je pneumatik starijeg datuma, može dovesti i do oštećenja i sitnih pukotina na obodu, koje su konačan znak da je potrebna njihova zamjena.


Komentari