U samom centru nalazi se PROLAZ KOJI JE MJESTO OKUPLJANJA NARKOMANA (i nikoga nije briga)

U samom srcu grada, pored Trga Europe, otkriven je prolaz koji bi trebao biti turistička atrakcija, no njegov izgled i stanje u kojem se nalazi je zastrašujuće…

Dok šetate strogim centrom grada, odnosno Trgom Europe, jeste li  uopće primijetili kako se u neposrednoj blizini, otvorio novi prolaz?  Čak i ako niste, ne morate se zamarati, jer za ovaj prolaz ne znaju niti Zagrepčani koji žive tik uz njega.

Pogled s Europskog trga prema Cesarćevom prolazu

“Živim ovdje cijeli život, ali nikada nisam čula za ovaj prolaz niti sam ikad zavirila u njega”, s osmijehom nam je rekla Zagrepčanka koja je ispijala jutarnju kavu na Trgu Europe.

“Ja vam inače živim u blizini, i primijetio sam kako ni turisti niti Zagrepčani ne kuže ovaj prolaz. Kinezi najčešće fotografiraju maketu grada i krenu prema Katedrali”, rekao nam je Mato.

Cesarćev prolaz otkriven 2014.

Kao što možemo vidjeti na fotografiji, pokraj samog prolaza koji je nekada bio oaza tamošnjih stanovnika nalazi se javni wc. No, umjesto da ljudi idu u njega, nuždu obavljaju upravo u ovom prolazu.

“Da samo znate kako smrdi po urinu, posebno predvečer. Tu svi dolaze urinirati, a dva koraka im treba do ovog javnog WC-a”, rekao nam je radnik iz Čistoće kojeg smo tamo zatekli. Dok smo razgovarali s gospodinom s fotografije čula nas je stanarka koja nam nije otkrila svoj identitet, već je njen glas dopirao iz oronule zgrade ovog oronulog prolaza.

11934470_1468707090122767_105176003_n

“Ma znate šta? Bolje da se ovaj prolaz nikada nije otkrio, jer već godinu dana živimo pod stresom”, rekla je.

“Pa ovo je užasno. I da samo znate i slobodno to objavite, tu svi dolaze urinirati i pušiti marihuanu. Pogledajte kako su zidovi promijenili boju od urina”, pomalo ljutito nastavila je naša sugovornica. Također je dodala kako se niti djeca koja žive u ovom prolazu ovdje više ne igraju.

Ovi razbijeni prozori koji očito vode do šupa, odlično su mjesto za provlačenje okolnih narkomana, kao što je napomenula naša sugovornica.

11920292_1468707410122735_979470616_n

“Ovdje više roditelji ne žele izaći sa svojom djecom. A ovi gulanferi osim kaj se tu drogiraju još se i penju po ovim zgradama. Prije smo živjeli lijepo i nismo bili pod stresom, ali sada… ovo je pakao”, zaključila je sugovornica.

>>>  Cibona postala ruglo grada (samo za rijetke ne)? ‘KADA TODORIĆ TUDA PROLAZI,SVE JE ČISTO I MIRIŠI…’

>>> S JEDNE STRANE ULOŽENI MILIJUNI, A PREKO PUTA OKUPLJALIŠTE BESKUĆNIKA: Koju nam poruku šalje Radnička cesta? (FOTO)

 Priča o kvazitrgu – Trgu Europe

Trg Europe

Proširenje donjogradske pješačke zone rezultiralo je formiranjem novog malog trga na križanju Cesarčeve i Vlaške, od početka neslužbeno zvanog Trgom Europe, te uređenjem okolnih ulica. Kako bi ukazali na nemogućnosti koje su propuštene prilikom izgradnje ovog Trga, za portal pogledaj.to govorili su  povjesničari umjetnosti Krešimir Galović i Snješka Knežević.

“Jasno je da je do sadašnjeg pothvata došlo isključivo zbog dovršenja Ban-centra, odnosno, sadržaja prema kojem je prošireno ušće Cesarčeve i Vlaške ulice nazvano Trgom Europe, isto kao što je na Gornjem gradu slično ušće dvaju dijelova Radićeve/Duge/Kipne nazvano Trgom Braće hrvatskog zmaja”, rekla je Snješka Knežević.

“Iz jednog motiva (nove zgrade) izvodi se velik zahvat na nadasve osjetljivom području dijela povijesne jezgre Zagreba. Apsurdno je da je loša i neuspjela zgrada s lošim sadržajem mogla postati poticajem zahvata, umjesto da se obuhvate Bakačeva, Cesarčeva, Vlaška, Pod zidom i Kaptol – zona koja je odavno spoznata kao konfliktna”, pojasnila je.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Da je ovaj Trg sagrađen brže-bolje dokazuje i činjenica kako na ovoj pješačkoj zoni fali niz uvjeta nužnih za funkcioniranje kao što su: javna garaža, prometni režim šire zone, pravci kretanja u užoj (uređenoj) zoni… Sve to dokazuje kako je ta zona nedovršena i zaziva dopune.[/box]

“Već sama činjenica da se jedan povijesno značajan dio grada, i to njegova najužeg središta, uređuje bez raspisivanja natječaja, pobuđuje zabrinutost. No nažalost, čini mi se da je to postala, barem što se tiče grada Zagreba, ustaljena praksa”, rekao je Krešimir Galović. Također je naglasio kako kroz tu prizmu treba promatrati izgradnju i uređenje novokomponiranog tzv. Trga Europe, čiji mu se naziv čini jednako neumjesnim kao i pjesma Danke Deutschland iz 90-tih godina.

Povjesničari su se također složili kako je nedopustivo i neodgovorno, da se jednim povijesno slojevitim prostorom, kakva je Stara Vlaška ulica i njeno neposredno okružje, bave pojedinci vođeni vlastitom kreativnom vizijom. Između ostalog osvrnuli su se i na spomenik .

“Spomenik je nadasve naivan: zvijezda na kojoj sjedi kocka. Poruka nije čak na razini dječjeg vrtića. Nije jasno, zašto se Silađin upustio u to, umjesto da je na tom mjestu predložio neki objekt koji bi demonstrirao vrijednost i identitet hrvatske umjetnosti, odnosno, sadržavao višeslojniju poruku”, rekla je Snješka.

Arhitekt Branko Silađin srušio zid i otkrio davno zaboravljen derutni prolaz između Cesarčeve i Bakačeve ulice

11923057_1468707340122742_1383293809_n

Naime, u rujnu 2014. godine dok se rekonstruirao sadašnji Trg Europe, uklonjen je zid koji je zaklanjao ulaz u godinama zaboravljen prolaz između Cesarćeve i Bakaćeve ulice. Riječ je o bezimenoj ulici, odnosno prolazu kroz koji je nekada tekao potok Medvešćak. Tko je prošao tuda, ne može se ne zapitati kako je moguće da u najstrožem centru grada nešto izgleda ovako kako izgleda. Toliko smeća, jezivih šupa, napuštenih rupa, oronulih fasada i građevinskog jada.

Obećanje ludom radovanje

I dok je sagrađen Trg, Europe koji je tik do ovog “jezivog” 50 metara dugog prolaza, Grad Zagreb je obećao kako će investirati u njegovu obnovu. No, apsurdo je to kako stanari koji bi financijski također trebali sudjelovati u obnovi, o njoj uopće nisu obaviješteni.

“Od prolaza ćemo napraviti atraktivnu turističku lokaciju sa suvenirnicama i sličnim obrtima”, objasnio je arhitekt Branko Silađin za Večernji list u rujnu 2014. godine. Također su se oglasili i radnici tvrtke Gradko d.o.o. (izvođači radova) koji su rekli kako rade na tome da ovaj prolaz postane prohodan, nakon čega slijedi popločavanje.

No, ipak, od ovih obećanja nije se dogodilo baš ništa. Pokraj sređenog Trga Europe, ovaj prolaz i dalje stoji zapušten i neprimjećen te predstavlja jedno novo ruglo u samom srcu naše metropole.


Komentari