U saboru definiraju masu i cijenu udžbenika, prijedlog novog zakona

FOTO: Instagram

Prijedlogom zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, koji je Vlada sa sjednice u srijedu uputila u saborsku proceduru po prvi se puta definira najveća cijena i masa kompleta udžbenika po razredima.

“Ovo je važan zakon u sklopu obrazovne reforme jer omogućava kvalitetniju i jednostavniju proceduru samog odobravanja udžbenika, digitalnu transformaciju i rasterećenje u smislu mase i cijene te prevelikog obima činjenica koji u ovom trenutku učenici imaju u svojim udžbenicima”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika za 1. do 4. razred osnovne škole iznosila bi tri kilograma, odnosno od 10 do 15 posto prosječne mase učenika – sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za 5. i 6. razred pet kilograma, a za 7. i 8. razred šest kilograma.

Prema prijedlogu zakona, cijena udžbenika za 1. do 4. razred osnovne škole iznosila bi 10 posto, za 5. i 6. razred 12,5 posto,  a za 7. i 8. razred 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj.

I cijena i masa udžbenika ovisili bi o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici.

Zakonom će se dati mogućnost resornom ministru da otvara Katalog obaveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava svake godine za pojedine razrede i/ili programe što će omogućiti lakšu prilagodbu Kataloga stvarnoj potrebi za udžbenicima u osnovnim i srednjim školama.

Osigurava se i mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika koji nisu radnog karaktera, osim nižim razredima osnovne škole i to samo u predmetima gdje je to neophodno zbog razvoja djeteta.

Predloženim se zakonom potiču i digitalni drugi obrazovni materijali koje će država sufinancirati.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi tako samo udžbenike dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva postaju drugi obrazovni materijali koji će se nalaziti u virtualnom repozitoriju.

O njihovu korištenju odlučivale bi škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Prema prijedlogu zakona, postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika s predmetnim kurikulumom i međupredmetnim temama provodila stručna povjerenstva koja bi imenovao ministar, a njihov sastav bio bi tajan.

Vlada je donijela i sedam odluka o nastavku sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u misijama potpore miru kao i o sudjelovanju u međunarodnoj vježbi o upravljanju kibernetičkim prijetnjama Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora „Cyber Coalition 2018“ krajem studenog.

Autor Hina


Komentari