U Saboru burno zbog 101 MHz: Hasanbegović prozvao ‘glasnogovornike mecene’, Katju Kušec iživcirao Hrebak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ Ilustracija

Nakon čak tri sata završena je rasprava o odluci da se koncesija kultnog Radija 101 dodijeli tvrtki TOP Radio koja je u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića. Pred saborskim odborom, predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac i zamjenik Robert Tomljenović  ponovili su da Top radiju treba oduzeti koncesiju dok su ostali članovi VEM-a branili svoju odluku o davanju iste, rekavši da nisu prekršili zakon. Pored ministrice kulture Ninu Obuljen Koržinek, na sjednici su bili prisutni svi članovi Vijeća.

Zašto se uopće razmatrala ponuda Top radija?

SDP-ovac Zvane Brumnić dao je primjedbu kako je rok za održavanje sjednice predugačak jer se ovog petka sklapa ugovor o koncesiji zbog čega članovi Vijeća ne mogu promijeniti mišljenje. Mario Kapulica se nije složio s tim jer smatra da se Odbor nema pravo miješati u navedeno, piše Jutarnji.

Brumnić je za vrijeme rasprave pokušao dobiti informaciju zašto se razmatrala ponuda Top radija, ako nije priložen valjani ugovor o prostoru. Slično se pitao i Kapulica kojega je zanimalo jesu li stručne službe upozorile na probleme vezane uz prostor i prikriveno vlasništvo.

Vilima Matulu zanimalo je zašto je Josip Popovac odlučio ipak glasati protiv koncesije.

“Donijeli smo odluku 28. srpnja kad je ta ponuda sadržavala sve uvjete. Tada nitko od nas nije mogao sumnjati, svaka od ponuda prošla je test registra stvarnih vlasnika. Mi se ne bavimo time je li netko u kartelu ili nije, smijemo utvrđivati samo ono što nam je dano zakonom. Naknadno se doznalo da postoji problem s prostorom, a ja na ništetnost ugovora o prostoru gledam na pravnički način”, odgovorio je predsjednik Vijeća.

Hasanbegović zahuktao atmosferu

Rasprava se dodatno zahuktala kada je Zlatko Hasanbegović prozvao dio svojih kolega da su glasnogovornici Emila Tedeschija, nazvavši ga “mecenom”, što je dovelo do previranja među članovima vijeća.

Popovac šokirao Vijeće

Usprkos tomu što je glasovao “protiv”, Popovac je ustrajao da se nema što prigovoriti te objasnio da su od pravne službe dobili upute.

“Ako smatramo da je problem s prostorom bitan, neka pokrenu raskidanje ugovora, a ako nije, neka sklope ugovor o koncesiji”, poručio je što je šokiralo većinu članova.

Osjećam se silovano

Anita Malenica Vijeću se požalila da se osjeća silovanom u posljednja dva mjeseca, jer ih kako tvrdi, nastoje diskreditirati. Kaže i da su u pomoć pozvali odvjetnicu koju su sami platili kako bi se uvjerili da je sve u redu. Popovca je prozvala jer točku o ukidanju koncesije nije stavio na dnevni red.

“Potražili smo odvojeno mišljenje jer sam o sebi čitao da sam kriminalac i odvjetnica je rekla da nismo prekršili niti jedan pozitivan propis. Nered su stvorila izdvojena mišljenja. A predsjednik to nije stavio na dnevni red. U osnovi, ovo je natječaj ljepote”, izjavio je Damir Bučević.

Potkraj sjednice, Robert Tomljenović otkrio je da u zapisniku stoji da je tražio da se glasa o oduzimanju koncesije. Uršu Raukar zanimalo je zašto se Vijeće oglušilo na uvjete natječaja koje su sami potpisali, a Dario Hrebak iživcirao je Katju Kušec. Tvrdi da je njemu “znakovito da su predsjednik i zamjenik stavili izdvojeno mišljenje” i da smatra da mora biti jasno treba li odluku poništiti i ponovno raspisati natječaj.


Komentari