U ranjenom Zagrebu kupuju se pametne klupe, a natječaj kao da je napravljen za ovog proizvođača!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prije nekoliko dana Grad Zagreb je objavio natječaj za nabavu pametnih klupa. Žele, naime, kupiti 18 klupa, a predviđena cijena za njih je 277,5 tisuća kuna, piše tportal. Ono što je zanimljivo su specifikacije klupe koji su, kako se čini, postavljene tako da odgovaraju samo jednom proizvođaču – obrtu Qben iz Zlatara.

Na nekoliko mjesta u natječajnoj dokumentaciji može se primijetiti da je onaj tko je sastavljao natječaj u mislima imao točno određenu klupu.

Primjerice, u troškovniku se navodi da klupa treba biti od galvaniziranog čelika i kaljenog stakla, duljine 200 centimetara uz odstupanje od pet centimetara, širine 50 centimetara uz odstupanje od sva centimetra i visine 50 centimetara uz odstupanje od dva i pol centimetra, a upravo takve dimenzije ima klupa Wave proizvođača Qben.

Da se uistinu radi o specifikacijama koje odgovaraju klupi Wave, osim dimenzija sugeriraju i drugi dokumenti iz natječaja. Primjerice, u priloženom nacrtu doslovno je klupa identičnog izgleda kakvu proizvodi Qben.

U grafičkom prilogu koji prikazuje položaje klupa na katastarskom planu nalaze se klupe koje izgledaju doslovno kao da su preuzete sa stranice proizvođača iz Zlatara.

Potaknuti navedenim, iz tportala su kontaktirali Marka Vargu, vlasnika obrta Qben i zamolili ga da prokomentira činjenicu da se u natječaju našla klupa koja jako podsjeća na njegov model, na što je on u telefonskom razgovoru rekao da njegova klupa dimenzijama zaista odgovara specifikacijama iz natječaja, ali da u njih više ne ugrađuje sve senzore koji se traže tako da, kako kaže, sumnja da bi prošao na natječaju.

Klupa kakvu Grad Zagreb želi kupiti trebala bi imati senzore za temperaturu i vlažnost, brojač uređaja koji se pune, brojač internetskih spajanja, senzor za kišu i slično, a Varga tvrdi da dio tih senzora više ne ugrađuje u svoje klupe.

Na pitanje planira li se svejedno javiti na natječaj, Varga je odgovorio da mu ne odgovara cijena, jer prema procijenjenoj vrijednosti iz natječaja ispada da je Grad spreman klupe plaćati oko 15,5 tisuća kuna, dok su njegove, kako kaže, znatno skuplje, te da ovakva cijena kakva se nudi više odgovara konkurenciji.

Ovaj natječaj je za Tportal komentirao i Ivana Mrvoša, vlasnik solinskog Includea.

“Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj radi javna nabava pametnih klupa iznosa većega od bagatelne nabave i u najmanju ruku je sramotno što je negativno percipirana i očigledno pogoduje jednoj tvrtki, jer su uvjeti posloženi na takav način da se nitko drugi ne može prijaviti”, komentirao je Mrvoš koji je dodao da je neprimjereno i to što se u ovakvoj situaciji, dok Zagreb trpi posljedice potresa, nabavljaju pametne klupe.


Komentari