U proteklih dana saborskim zastupnicima naplaćeno više od 40 tisuća kuna kazni zbog neopravdanih izostanaka

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog neopravdanih izostanaka sa skupne saborske sjednice zastupnicima je u proteklih godinu dana naplaćeno više od 40.000 kuna kazni, od lanjskog srpnja, otkad se izostanci novčano kažnjavaju, nije bilo mjeseca da netko od zastupnika nije neopravdano izostao, najviše ih je (27) izostalo u prosincu, a najmanje (jedan) u travnju.

U srpnju, kada je Sabor zasjedao ukupno devet dana, od jednog do tri dana, neopravdano je izostalo devet zastupnika.

Najviše je, tri dana, izostao HDZ-ov Ivan Kirin, dva SDP-ova Sabina Glasovac, po jedan Bruna Esih (NzH), SDP-ovi Ana Komparić Devčić i Marko Vešligaj, HDZ-ovi Marijan Kustić i akademik Željko Reiner, Mostovi Ivana Ninčević-Lesandrić i Ante Pranić.

Rekord po broju neopravdanih dana (17) i dalje drži sada već bivši SDP-ov zastupnik Ivan Klarin, koji se jesenas povukao iz Sabora da bi obnašao dužnost načelnika općine Tisno.

S 13 neopravdanih izostanaka slijedi ga HDZ-ov Ivan Kirin te Dražen Barišić (HDZ) i Bruna Esih (NzH) koji su unatrag godinu dana sa skupne saborske sjednice neopravdano izostali po 12 dana.

Deset neopravdanih izostanaka ima Siniša Varga (SDP), devet Ivana Ninčević-Lesandrić (Most), osam Frano Lucić (HDZ), po sedam SDP-ovi Mihael Zmajlović i Sabina Glasovac itd.

Značajan broj neopravdanih izostanaka zastupnici su prikupili unatoč činjenici da im zakon, ali i stav nadležnog saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, daje prilično mogućnosti za opravdan nedolazak na skupnu sjednicu.

Zastupnicima se, naime, izostanak opravdava ako su bili bolesni, što mora potvrditi liječnik, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su morali ići na sud ili na društvene, političke i druge skupove na koje su pozvani. Opravdava im se i nedolazak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Osim činjenice da nije bilo mjeseca bez neopravdanih izostanaka, drugih pravilnosti u tom pogledu nema, broj zastupnika koji neopravdano izostaju razlikuje se od mjeseca do mjeseca, kretao se od jednog u travnju, preko 15 u svibnju, do 27 u prosincu.

Novčano kažnjavanje neopravdanih izostanaka uvedeno je na inicijativu Mosta, a u praksi znači oduzimanje 150 kuna po neopravdanom danu od zastupničkog paušala koji mjesečno iznosi 1500 kuna.


Komentari