U PROCESU OBNOVE SAMO 75 ZGRADA NAKON POTRESA Predsjednik Milanović na sastanku s članovima Udruge SOS Zagreb

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika sa članovima Udruge SOS Zagreb, udruge građana Zagreba osnovane prije godinu dana s ciljem brže i kvalitetnije obnove potresom pogođenih dijelova Zagreba.

Članovi Udruge SOS Zagreb Vesna Blašković, Vedrana Likan, Igor Kordić, Tomislav Bartolić, Ana Petričić Gojanović i Andrej Šooš Maceljski, razgovarali su s predsjednikom Milanovićem o stanju obnove u Zagrebu te mu ukazali na prepreke i probleme s kojima se građani susreću u pokušaju obnove.

Foto: Ured predsjednika

Brži povrat uloženih sredstava

Upozorili su i na prijeteću situaciju da se mnoge zagrebačke bolnice, škole i vrtići neće obnoviti u zadanom roku sredstvima Fonda solidarnosti, nego će obnovu financirati porezni obveznici, dakle sami građani. Na sastanku je, kao ključni problem spore i neučinkovite obnove, istaknuta činjenica da u Republici Hrvatskoj nije oformljeno središnje tijelo koje upravlja obnovom. Rezultat toga je da se u procesu obnove u Zagrebu, dvije godine nakon potresa, nalazi samo 75 zgrada, rekli su članovi Udruge.

Potiče se samoobnova, međutim, brojne zgrade nisu kreditno sposobne pa i tu dolazi do problema te je potrebna pomoć države, odnosno brži povrat uloženih sredstava suvlasnicima, dok bi obnova trebala biti obavezna, kazali su na sastanku. Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika Predsjednika Republike za ekonomiju Martina Ciglević.


Komentari