U proceduru upućen prijedlog da se ulica u Zagrebu imenuje po generalu Janku Bobetku

FOTO: Croatia.org

Većinom glasova prijedlog je upućen u daljnju skupštinsku proceduru

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine većinom je glasova u proceduru uputio prijedlog da ulica u zagrebačkom naselju Podbrežje dobije ime po stožernom generalu Janku Bobetku.

Protiv tog prijedloga bila je Rada Borić (Nova ljevica) koja je i prije same točke zatražila da se odgodi rasprava o prijedlogu Hrvatskog generalskog zbora da jedna ulica se imenuje “Ulicom stožernog generala Janka Bobetka” jer nemaju pribavljeno mišljenje gradskih četvrti, iako ona nisu obvezujuća.

Smatra i kako bi bilo poželjno pričekati s imenovanjem ulice po stožernom generalu Bobetku, jer imena ulica i trgova bi trebali nositi ljudi koji se nisu “okaljali”. Navela je i da će se o Bobetku na Žalbenom sudu u Hagu, u predmetu Prlić i ostali, tek donijeti odluka je li sudjelovao u zločinačkom pothvatu. Podsjetila je i da mu “ne idu na ruku” i  neke presude hrvatskih sudova. “Dok nećemo imati pravovaljanu odluku suda, kao Odbor bismo trebali biti pažljivi oko toga”, rekla je.

>>> Bandić u akciji: Vratio bistu Ive Lole Ribara, Zagreb u iščekivanju 7 sekretara SKOJ – …

‘Argumentacija Borić je pravno promašena’

Tome se usprotivio Tomislav Jonjić (Neovisni za Hrvatsku) kazavši kako je argumentacija Borić protiv stožernog generala Bobetka pravno promašena, jer je svatko nedužan dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže da je kriv.

“General Bobetko je umro prije bilo kakve presude koja bi se odnosila na njega. Niti u jednom civiliziranom pravnom poretku ne može se suditi mrtvoj osobi, a to se moglo samo u SSSR-u i boljševičkim sustavima”, rekao je.

Dodao je i da ono što piše u obrazloženju neke ranije ili buduće presude ne proizvodi nikakve pravne učinke i ne mijenja činjenicu da je general Bobetko nedužan.

Nakon što je ta točka uvrštena u dnevni red, Odbor je bez rasprave većinom glasova, uz protivljenje Borić, taj prijedlog uputio u daljnju skupštinsku proceduru. Zaključak će na mišljenje uputiti i Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

Odbor je jednoglasno prihvatio prijedloge o imenovanju parka po HOS-ovcu Žarku Manjkasu – Crvenkapi na novoj lokaciji te o imenovanju Prilaza Šefika Pezerovića, u spomen na prvog poginulog Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu predloživši da ih prihvati i Gradska skupština.

Odbor je i skupštinskom Odboru za Statut, Poslovnik i propise uputio Zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti Zaključka zagrebačke Gradske skupštine o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske koji je uputio odvjetnik iz Kraljevice Damir Jelušić, iako je za to, kako su rekli, nadležan Visoki upravni sud.


Komentari