U pripremu dokumentacije za obnovu škole uložili su skoro milijun kuna, a sada ih žele vratiti na početak

OŠ Bukovac prije rušenja i obnove (Foto: OŠ Bukovac)

OŠ Bukovac vrlo je stara građevina koja je i prije potresa u kojem je teško oštećena, bila dotrajala u građevinskom smislu te nije zadovoljavala kapacitete 680 učenika ni minimalne standarde pedagoških ustanova, izvijestilo je Vijeće roditelja koje smatra kako je cjelovita rekonstrukcija ustanove neisplativa.

Naime, ustanova je proglašena neuporabljivom i treba joj obnova, no ona cjelovita nema smisla, tvrde. Naime, lokalna zajednica sama je financirala izradu projektne dokumentacije za neophodnu rekonstrukciju postojeće škole, a glavni projekt za izgradnju nove škole postoji već dvije godine. Stoga, tvrde iz Vijeća, bolje je realizirati postojeći projekt obnove u koji je uostalom, za projektnu dokumentaciju do sada uloženo 900 tisuća kuna.

Uostalom, OŠ Bukovac nalazi se na listi Grada Zagreba za dugoročnu sanaciju te je Programom radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2020. za OŠ Bukovac predviđeno 20 milijuna kuna.

Za cjelovitu obnovu ustanove trebao bi se osnovati savjet za obnovu, ali i donijeti program mjera, potom se konzultirati sa savjetima te izraditi projekte obnove. Za samu obnovu pak, potrebno je čekati novi Zakon o obnovi, koji je tek u prijedlogu i ne zna se kad će biti izglasan, upozoravaju roditelji. Takva procedura, u slučaju ove škole nije potrebna jer oni projekt rekonstrukcije već imaju.

Iz svih tih razloga pokrenuli su online peticiju kako bi osigurali da se ne izvode polovična i kratkoročna rješenja koja u konačnici znače veći trošak za građane, a peticija je u kratkom roku prikupila više od 2700 potpisa.

“To potvrđuje da je jedino izgradnja nove školske zgrade koja će biti sigurna za našu djecu i djelatnike, a ujedno će njezine sadržaje moći koristiti i ostali članovi naše zajednica, pravi put na kojem trebamo što prije načiniti prvi korak – a to je dobivanje građevinske dozvole i početak radova”, zaključuju.

Učenici OŠ Bukovac, od 11. svibnja školu će pohađati u prostorijama XV. Gimnazije, Jordanovac 8, stoji u popisu grada.


Komentari