U posljednja dva tjedna Zagreb se zatresao 126 puta, a u ponedjeljak – preokret!

Iznimno je rijetko vijest da nema nove vijesti! Ali ova vijest po svemu spada u tu rijetku kategoriju. Danas, ponedjeljak, 6. travnja 2020., petnaesti je dan otkako je Zagreb sa svim svojim stanovnicima doživio uznemirujući i gdjegdje razoran potres. Geofizičari, subspecijalisti za seizmografiju, najavljivali su smirivanje tla tijekom slijedeća dva, tri mjeseca predviđajući na temelju dosadašnjih iskustava, statistika i analitike da će zemlja pod nama podrhtavati što osjetno, a što slabo, neprimjetno više od tisuću puta sve dok se tlo sasvim ne smiri.

Doista, potresi su u protekla dva tjedna bili brojni, neki su ih osjetili jače, neki slabije, ovisno o kvartu, vrsti stambene jedinice, godini izgradnje, visini kata… Posljednjih nekoliko dana, uključujući i jučerašnji, pod Zagrebom se slijegala Zemljina masa, prosječno četiri puta dnevno.

A, ovo su brojke, evo što su Zagrepčani dosad izdržali: Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a u prva dva tjedna nakon glavnog potresa (do 5. travnja u 6:24 sati) locirala je 125 naknadnih potresa magnitude veće ili jednake 1.3 po Richteru, od kojih se najsnažniji, magnitude 5.0, dogodio isto jutro u 7:01 sati.

Sedam potresa imalo je magnitudu između 3.0 i 4.0, 31 potres bio je magnitude od 2.0 do 3.0, a najveći broj lociranih potresa (njih 86) bilo je magnitude manje od 2.0.

Do 26. ožujka u 16 sati locirano je ukupno 107 potresa, nakon čega se njihova učestalost smanjila.

Dva potresa magnitude 3.0 dogodila su se 22. ožujka u 6:32 i 6:35 (između dva najjača potresa), potres magnitude 3.4 dogodio se isti dan u 7:41, a taj dan dogodila su se još dva potresa magnitude 3.0, u 9:04 te 10:11 sati. Preostali potresi magnitude veće od 3 stupnja po Richterovoj ljestvici dogodili su se 23.3. u 11:12 te 24.3. u 20:53 danas.

Danas Europskomediteranski seizmološki centar, (do zaključenja ovog teksta u 23:38 sati), nije zabilježio baš ni jedno podrhtavanje tla na području Zagreba, što je sjajna vijest. Bilo bi divno kad bismo imali tu sreću da ih više uopće ne bude. Zajednička borba s koronavirusom sasvim nam je dovoljna.

Komentari

loading...