U ponedjeljak se brojni Zagrepčani vraćaju na posao: Poslušajte savjete liječnika kako se najbolje zaštiti u javnom prijevozu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Od ponedjeljka, kad su uspostavljene neke linije u javnom gradskom prijevozu, sve je više građana koji ga koriste, ali sve manje i onih koji se zaista pridržavaju mjera zaštite protiv zaraze koronavirusom.

“Zbog velikog broja ljudi koji prođu kroz autobus ili tramvaj, javni prijevoz je mjesto vrlo visokog rizika za širenje zaraze koronavirusom, pa bi građani koji putuju njima trebali biti vrlo ustrajni u pridržavanju mjera zaštite. Prije svega, kronični bolesnici i starije osobe trebali bi obavezno nositi maske i imati rukavice za tramvaj, te voditi računa o tome da ne ulaze u javni prijevoz u vrijeme kad suvelike gužve”, savjetuje obiteljski liječnik dr. Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora, za 24 sata.

Naime, u Zagrebu je od početka tjedna proradio javni gradski prijevoz i sve je više građana koji ga koriste, ali se u tramvajima može primijetiti veliki broj putnika bez maske i rukavica, pa i onih koji kašlju i kišu bez maramice ili stavljanja ruke na usta.

Važno je dezinficirati ruke na ulazu u tramvaj, no jako je važno imati na umu da dezinficiramo ruke i nakon izlaska iz javnog prijevoza. Po dolasku na odredište obavezno ih operate sapunom i vodom.

S druge strane, dobro je imati na umu da torbicu i vrećice koje nosite sa sobom u tramvaju ne bi trebalo stavljati na pod ili naslanjati na sjedala ili prostor uz njih. I kad dođete kući, ne unosite ih dalje od ulaza.

Također, maske i rukavice skidajte pažljivo, tako da ne dodirujete lice i ne prenesete viruse na ruke i obavezno ih odložite u kantu za otpad, ili u vrećicu koju ste ponijeli sa sobom da ih odložite dok ne dođete do kante.

Deset savjeta za veću sigurnost u javnom prijevozu:

1. Ulazite na prva vrata i dezinficirajte ruke dezinficijensom koji je osigurao prijevoznik, ili onim koji imate u svojoj torbici.

2. Prije ulaska navucite masku i rukavice i ne skidajte ih i ne navlačite ponovno tijekom vožnje, kako biste što manje dodirivali lice.

3. Ne dodirujte lice, posebno ne nos, usta i oči jer virus ulazi u organizam upravo preko sluznice.

4. Ne jedite i ne pijte u autobusu ili tramvaju. Ne uzimajte ni bombone jer time povećavate rizik od toga da virus prinesete ustima.

5. Ako nije gužva, sjednite i što manje dodirujte rukohvate. Nemojte se naslanjati na njih, niti se glavom naslanjati na prozore i druge površine.

6. Torbicu i vrećice koje nosite sa sobom ne naslanjajte na sjedala, pod i druge površine.

7. Po izlasku iz tramvaja ili autobusa masku i rukavice odložite u kantu za otpad ili u posebnu vrećicu koju ste pripremili da ih nosite dok ne dođete do kante.

8. Nakon što ste skinuli masku i rukavice, dezinficirajte ruke sredstvom koje imate u torbici.

9. Po dolasku na odredište torbe i vrećice iz tramvaja ne unosite odmah u prostor, već ih dezinficirajte ili izvadite stvari, a vrećicu bacite.

10. Vodite računa o tome da nakon dolaska kući, ili na posao, te nakon baratanja stvarima koje ste donijeli izvana operete ruke sapunom i vodom.


Komentari