U podne počinje prosvjed protiv mirovinske reforme

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednici triju sindikalnih središnjica, Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić, najavili su za danas točno u podne, na Europskom trgu prosvjed protiv predložene mirovinske reforme kojom se predviđa produljenje životne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina i dodatna penalizacija prijevremenog umirovljenja od čak 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio je da će usuglašena stajališta triju središnjica uputiti ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću.Ovisno o njegovoj reakciji odlučit ćemo o daljnjim akcijama, rekao je Novosel i poručio kako to neće biti sindikalni prosvjed, nego poziv građanima da podignu svoj glas piše Index.hr.

Ocijenio je kako je sadašnje stanje mirovinskog sustava rezultat promašenih politika prethodnih vlada. Europska komisija sustavno Hrvatsku, od ulaska u Europsku uniju, gura u reformu na takav način, stvarajući osjećaj beznađa kako bi potaknula hrvatske građane na iseljavanje i dobila kvalitetnu radnu snagu za potrebe Njemačke ili Irske.

I predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić očekuje da će građani prepoznati važnost teme, između svađa o “ustašama, partizanima i Thompsonu”. Eventualni neuspjeh prosvjeda bio bi neuspjeh svih nas, ustvrdio je, jer je prijedlog mirovinske reforme “politička, socijalna i društvena perverzija koja vodi u rad do smrti”.

Vlada prihvaća zahtjeve Bruxellesa i ne suprotstavlja se ekonomskoj politici koja nas očito guši i ne omogućava nam veći gospodarski rast. Problem mirovinskog sustava generira velik broj umirovljenika koji primaju mirovine po posebnim propisima, kao i onih iz veteranske populacije, smatra Ribić.


Upitan o kompromisnom rješenju koje je ponudio Pavić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako se to ne može smatrati ozbiljnim prijedlogom, a što građani misle o takvoj vladinoj politici pokazuju krajnje negativni rezultati ispitivanja javnog mnijenja.

Sever ističe kako treba uzeti u obzir da je životni vijek hrvatskih građana niži od prosjeka Europske unije, kao i po broju godina zdravog života nakon umirovljenja. Hrvatska treba Europskoj komisiji i Svjetskoj banci jasno reći da nije spremna za produljenje radnog vijeka. U protivnom najavio je građanski neposluh i raspisivanje referenduma.

Sindikati traže da se umjesto skraćivanja prijelaznih razdoblja vrati dob za starosnu mirovinu na 65 godina, jedino su pod tim uvjetom spremni razgovarati o eventualnom skraćivanju prijelaznog razdoblja. Upozoravaju kako je Hrvatska prva među tranzicijskim zemljama krenula u produljenje dobi za odlazak u starosnu mirovinu, kako bi se dodvorila Europskoj komisiji.

Komentari