U ovim kvartovima misa se služi uz cestu: ‘Zagrebu treba barem deset crkvi kako bi se zadovoljile potrebe vjernika’

Foto: FB Župa Špansko

Prije nepunih tjedan dana zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević susreo se sa zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem. Tijekom sastanka naglasak je stavljen na suradnju u projektima za opće dobro građana Grada Zagreba, posebno na socijalnom i karitativnom području. Jasno, s obzirom na to da nije bilo vijesti o niti nagovještaja o razgovorima oko gradnje novih crkvi, postavlja se pitanje planira li se što na tom području.

Posebice kada dva velika kvarta u Zagrebu misu služe – na otvorenom. Riječ je o Španskom-Oranice i Trnjanskoj Savici gdje ne postoji crkva, već pastoralni ili župni ured smješten u poslovnim prostorima stambenih zgrada. Na nedostatak dostojnog mjesta za bogoslužje žalili su se građani, no u jednom slučaju zapelo je na lokacijskim dozvolama, a u drugom na ‘križanju’.

Foto: FB Župa bl. Ivana Merza, Špansko

U nedostatku mjesta za primanje većeg broja vjernika na misu, a zbog pandemijskih uvjeta, Župa bl. Ivana Merza u naselju Špansko-Oranice organizirala je misu na travnjaku pored raskrižja ‘pored autoputa’.

Kreativnost mladog, i među župljanima omiljenog, župnika Marka Čolaka zbog praktičnosti, a vjerujemo i neobičnosti, misa na otvorenom se uhvatila među župljanima pa su svojim rukama podigli i improviziranu kapelicu u kontejneru, uredili okoliš i prilagodili se nedostatku crkve.

Očekuje li možda u skorije vrijeme građenje crkve upitali smo župnika Marka Čolaka jer nas je između ostaloga i na njega uputila Zagrebačka nadbiskupija.

Foto: FB Župa Špansko

Bio je nemalo iznenađen pitanjem o gradnji crkve, jer vjernici prostor u tom naselju očekuju već godinama. Naime, župni ured im je sada smješten u zgradi gdje se obavljaju ispovijedi i ostale službene potrebe vjernika dok se misa služi na praznom zemljištu

“Gradit će se crkva sigurno, ali kada ne znam. Pa tamo se gradi već jedanaest godina”, rekao nam je župnik Marko Čolak. Kazao je i da nije bio na sastanku s gradonačelnikom Tomaševićem i kardinalom Bozanićem, pa niti ne može znati što se događa.

“Nisam bio, pa niti ne znam hoće li biti išta od građenja, ako će i biti nešto od toga, vjerujem da ću među prvima znati”, kroz smiješak je kazao župnik Marko Čolak.

Drugi župnik iz susjedne župe Blažene Djevice Marije Žalosne, također u Španskom kazao nam je kako su potrebe vjernika u Zagrebu velike, a crkva naprosto nema dovoljno.

“Zagrebu treba barem deset crkvi kako bi se zadovoljile potrebe vjernika, a njih između deset do 12 tisuća nema mjesto za obaviti bogoslužje”, kazao nam je velečasni Mato Matić iz župe u Španskom.

Park umjesto crkve na Savici

O tome kada će se crkva graditi u naselju Špansko-Oranice iz Zagrebačke nadbiskupije nam nisu odgovorili. No, odgovorili su na upit o potencijalnom početku gradnje na Savici, onoj koja je postala predmet komunalnih i infrastrukturnih borbi u Zagrebu.

Iz Nadbiskupije su nas uputili na priopćenje iz rujna prošle godine o izgradnji župne crkve bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu.

“Dana 9. srpnja 2007. sklopljen je Ugovor o nagodbi br. 161/07-I, između: Župe Krista Kralja, Zagreb (Trnje), Župe Sv. Terezije od Djeteta Isusa, Zagreb (Miramarska), Župe bl. Alojzija Stepinca, Zagreb (Trnjanska Savica) i Grada Zagreba prema kojemu:
a) Župa Krista Kralja, odustajanjem od povrata zemljišta, daje u vlasništvo Gradu Zagrebu zemljište ukupne površine 7495 m2;
b) Grad Zagreb daje u vlasništvo Župi Terezije od Djeteta Isusa zemljište ukupne površine 3047 m2;
c) Grad Zagreb obvezuje se dati u vlasništvo Župi bl. Alojzija Stepinca zemljište ukupne površine 4448 m2 za gradnju župne crkve”, napisali su u priopćenju.

Ukratko, od crkve u tom kvartu – još ništa. A baš kao i vjernici u Španskom i oni su osuđeni na slični stambeni aranžman. Župni ured smješten je u zgradi, a misa se služi na otvorenom.

Podsjetimo, nakon što je najavljeno kako se će se graditi crkva na mjestu tadašnjeg, a i današnjeg, jedinog parka u kvartu Savica, građani su se organizirali u inicijativu Savica ZA park. Bila je to odskočna daska za tadašnju građansku oporbu iz koje se iznjedrila stanka Možemo. Bogoslužje se u tom kvartu, baš kao i u ŠpanskomOranicama, odvija u prostorijama zgrade koje ne mogu primiti sve vjernike.

Prvo izdali, pa povukli dozvolu

2017. godine Grad Zagreb je poništio lokacijsku dozvolu za izgradnju Župe bl. Alojzija Stepinca i to nakon što ju je godinu ranije izdao, a prema Urbanističko-arhitektonskom natječaju iz 2013.

Priopćenje na koje nas upućuju iz Zagrebačke nadbiskupije kaže i da Nadbiskupija nikada nije zahtijevala da to zemljište bude na mjestu parka.

“Svjesni smo da se u ta pitanja namjerno unose i u njima isprepliće više različitih pristupa i interesa, od svjetonazorskih do političkih, ali je razvidno da Grad Zagreb punih četrnaest godina nije ispunio svoju ugovornu obvezu, to jest da nije dao u vlasništvo Župi bl. Alojzija Stepinca zemljište površine 4448 m2, na kojemu je Nadbiskupija nakanila izgraditi župnu crkvu bl. Alojzija Stepinca.”

O tome gdje će se graditi Župe u kvartovima gdje crkve nema,  vjerujemo da će biti jedna od budućih tema sjednica Gradske Skupštine.

Do tada, sugrađani iz naselja Špansko-Oranice će ili na misu na otvorenom ili u susjedne župe, baš kao i oni na Savici.


Komentari