U NSK međunarodna konferencija o knjižnicama

Wikimedia Commons

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Oni će u dva dana raspravljati o jačanju kompetencija knjižničara i informacijskih stručnjaka u području digitalne uključenosti, novim načinima rada i učenja u knjižnicama i baštinskim ustanovama kroz njegovanje kulture uradi sam, Internet stvari (loT), pametne usluge, automatizirane sustave komuniciranja s korisnicima u digitalnom marketingu kao i djelovanju ovih profesija u promicanju i uspostavo digitalne preobrazbe društva.

Na konferenciji će biti održano 20 izlaganja, dvije radionice i 19 posterskih izlaganja priznatih stručnjaka iz uglednih međunarodnih ustanova u SAD-u, Finskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Australiji, Hong Kongu, Meksiku i drugim državama, među kojima su i pozvani izlagači dr. sc. Philip Schreur sa Sveučilišta Stanford, dr. sc. Mario Hibert sa Sveučilišta u Sarajevu te prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić sa Sveučilišta u Zadru.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će i svoje projekte usmjerene stvaranju pametne knjižnice, poput Portala otvorenih povezanih podataka – data.nsk.hr, projekta Smart Library – prototip primjene loT tehnologije u knjižnici, a sudionici konferencije obići će i upoznati se i s radom Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Knjižnica grada Zagreba.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Organizatori konferencije su IFLA-ina Sekcija za stalno stručno usavršavanje i učenje na radnome mjestu (IFLA CPDWL), Hrvatsko knjižničarsko društvo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Knjižnice grada Zagreba.


Komentari