U Novom Zagrebu čuvat će se kovanice nakon uvođenja eura i graditi ‘supertrezor’ HNB-a

Foto: Zagreb.info

Vojarna Maršalka, odosno kako je 2018. preimenovana u vojarnu 1. gardijske brigade Tigrovi, na Sarajevskoj cesti, postat će skladište kovanica za na kojoj će vojska čuvati milijardu i 100 milijuna kovanica kune nakon uvođenja eura.

Natječaj za gradnju nove hale, u Novom Zagrebu, raspisan je 7. siječnja, MORH je radove procijenio na 18 milijuna kuna s PDV-om, a nakon dovršetka, halu planira iznajmiti Hrvatskoj narodnoj banci koja će za njega Ministarstvu obrane plaćati zasad nepoznat iznos, prenosi Jutarnji.

Davor Pongracic / CROPIX

Kako navode u Jutarnjem, MORH na prostoru Maršalke planira gradnju novog objekta u sklopu kojeg će se biti 3000 četvornih metara skladišnog prostora te još 130 četvornih metara ureda. Nakon isteka najma, s obzirom na činjenicu da će vojska biti obvezna kune čuvati tri godine od uvođenja eura, objekt će biti prepušten Oružanim snagama.

“Na lokaciji vojarne Croatia obavljat će se poslovi primopredaje, obrade i pohrane povučenih kuna, a broj zaposlenika HNB-a koji će tamo dolaziti ovisit će o količinama kovanica kune koje će se taj dan preuzimati i pohranjivati”, poručili su za Jutarnji iz središnje banke, dodavši da za obavljanje tog posla nije bilo moguće pronaći već gotovu odgovarajuću građevinu, zbog čega su morali pokrenuti gradnju nove.

Što s kunama nakon tri godine?

Nakon što isteknu tri obavezne godine čuvanja hrvatskih kovanica, one će biti uništene, ali na koji način – još nije poznato.

Procjena je da će Hrvatska narodna banka čuvati oko 52.000 tona kovanica, piše Jutarnji,  što predstavlja težinu od 124 zagrebačka tramvaja. Novčanice će se, kao i kovanice, povlačiti iz opticaja, no čak 66 posto će se morati uništiti zbog oštećenja ili nečistoće.

Hrvatski Fort Knox u Novom Zagrebu?

U budućnosti će se u bivšoj Maršalki, najavljuju iz Jutarnjeg, nalaziti trezor Hrvatske narodne banke. On trenutačno stoji u podrumu njegove zgrade, sagrađen sada već davne 1974. za potrebe nekadašnje ekspoziture Narodne banke Jugoslavije, piše Jutarnji.

Foto: Wikipedia

Navode i kako će novi “supertrezor”, za koji se još ne zna kada će se početi graditi, bit će neka vrsta hrvatskog Fort Knoxa o čijim se sigurnosnim aspektima zna jako malo, no postat će novo centralno mjesto na kojem će se čuvati sva gotovina koju komercijalne banke predaju na čuvanje HNB-u, kao i zlato.


Komentari