U NJEGOVIM JE RUKAMA SIGURNOST ZAGREBA! Tko je jedan od najkontroverznijih Bandićevih suradnika?

Pavle Kalinić (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Za sigurnost Zagrepčana, kada je u pitanju koronavirus, pobrinuti bi se trebao Pavle Kalinić, šef kriznog stožera Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, koji se ovih dana proslavio tjerajući novinare na kur*c.

Kalinić je, inače, zagrebačkoj javnosti dobro poznat, budući da godinama surađuje s gradonačelnikom Milanom Bandićem, no malo je poznato tko on zapravo jest i što se krije u njegovoj biografiji, a krije se podosta zanimljivosti.

Prije svega, diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, zatim na istom studiju stječe diplomu magistra znanosti s područja međunarodnih znanosti. Radio je kao asistent za Zagrebačkom sveučilištu, ali i na zagrebačkoj Visokoj tehničkoj školi te se potom vraća na Fakultet političkih znanosti kao znanstveni asistent.

Sudjelovao je i na raznim znanstvenim projektima, a pokrenuo i prvi neovisni časopis u Hrvatskoj, Fokus. Ono sa čime se posebno može pohvaliti jest da je sudionik Domovinskog rata, u kojega je pristupio kao dragovoljac, ali nakon ranjavanja odlazi na liječenje u SAD.

Po povratku u Hrvatsku radio je o HHO-u, ali se vrlo brzo skrasio u Skupštini kao gradski zastupnik. Jedno je vrijeme, konkretnije 2000. godine, Kalinić bio biran i za zastupnika u Saboru, ali se okušao i kao direktor u najvećoj izdavačkoj kući u Hrvatskoj – Profilu.

Već 2006. godine postaje pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a dvije godine kasnije preuzima Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Na njegovu inicijativu na Sveučilištu u Zagrebu pokrenut je postdiplomskii studij Upravljenje u krizama, a iza njega je i mnoštvo knjiga.

Pisao je i kolumne te razne pregovore, a u srpnju 2012. godine je i doktorirao.


Komentari