U neke zgrade uskoro stižu dizala, provjerite odnosi li se to i na vašu

Pixabay

Stižu dobre vijesti za sve koji nemaju ugrađeno osobno dizalo, a žive u višeetažnim stambenim zgradama visine tri kata i više. Koordinacijski odbor umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma u četvrtak je poslao 16.804 pisma na adrese predstavnika vlasnika tih stanova.

U pismu je priložen i obrazac pretprijave za ugradnju liftova ili panoramskog dizala uz bespovratnu financijsku pomoć za troškove ugradnje iz fondova EU-a. Rok za vraćanje pretprijave je 31. siječnja 2019. godine, piše Večernji list. Umirovljenici očekuju da će dobiti 11.000 pretprijava te da će biti potrebno ugraditi oko 13.500 dizala s obzirom na to da u nekim zgradama ima više stubišta. Ukupni trošak ugradnje procijenjen je na 536 milijuna eura, penosi N1.

Trošak ugradnje jednog dizala, ovisno o broju katova zgrade, kreće se od 340.000 do 440.000 kuna, a od tog iznosa 85 posto pokrilo bi se iz fondova EU-a. Očekuje se kako će se u veljači izmijeniti operativni program Konkurentnost i kohezija, u kojem bi se osigurao novac za ugradnju dizala, odnosno za program Dostupnost do stana.

Na samom projektu ugradnje dizala od 2016. rade udruge umirovljenika   Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma te Hrvatska stranka umirovljenika, uz podršku europarlamentarke Biljane Borzan.

Kako su većinom umirovljenici, invalidi i obitelji s djecom oni od 700.000 ljudi u Hrvatskoj koji žive u objektima tzv. kolektivnog stanovanja, ugradnja dizala uvelike će im olakšati život. Određeni dio takvih zgrada spada u skupinu iznad četiri etaže kojima prilikom izgradnje nije ugrađeno dizalo te je tim kategorijama stanovništva znatno otežana dostupnost do stana. Prema podacima koje su prikupili inicijatori projekta, u Hrvatskoj ima 16.804 takve zgrade.

Organizatori su u protekle dvije godine dobili od Europske komisije informaciju da se takav projekt može financirati, uz prijedlog izmjene i dopune operativnog plana Konkurentnost i kohezija procjenama troškova te popisom višekatnih zgrada u Hrvatskoj koje trenutno nemaju dizala, prenosi tportal.

Komentari