U nedjelju moguća blokada Maksimirske zbog utakmice

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Zbog vječnog derbija očekuju se i problemi u prometu.

U nedjelju, 6. kolovoza, s početkom u 19 sati, na stadionu Maksimir, održat će se nogometna utakmica između GNK Dinamo i HNK Hajduk, a procijenjena je kao utakmica visokog sigurnosnog rizika te će za osiguranje biti angažiran veći broj policijskih službenika iz PU zagrebačke i drugih policijskih uprava.

S obzirom da se očekuje veći broj posjetitelja i navijača te organiziranih navijačkih skupina, a temeljem ranijih iskustava i trenutne sigurnosne procjene, policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim propisima kako bi ova utakmica protekla u povoljnom sigurnosnom okružju.

Ulazi za gledatelje se otvaraju u 17 sati, a zbog opsežnih mjera sigurnosti koje će se poduzimati s ciljem sprječavanja unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona, potrebno je doći što ranije na stadion.

Na kolnom ulazu od Kipa sportaša i prostoru u zoni raskrižja Ulice Svetice i Maksimirske, sve do zapadnog raskrižja zapadnog parkirališta stadiona, na prostoru poligona autoškole i tržnice Borongaj, Hitrecovoj ulici i prostoru južnog ulaza na stadion Maksimir, temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje od 6 do 22 sata.

Također temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba i sukladno prosudbi policije, moguće su zabrane prometovanja Maksimirskom od Kvaternikovog trga do Mandlove, Ulicom Svetice od Maksimirske do Branimirove, Budakovom ulicom, Kennedyevim trgom, Zvonimirovom ulicom od Heinzelove do Harambašićeve između 17 i 22 sata.

Napominjemo građanima da u zonu stadiona i ostale prostore ne donose pirotehnička sredstva, sredstva pogodna za napad i ozljeđivanje, transparente i znakovlje neprimjerenog sadržaja te alkoholna pića, a bezalkoholna pića da ne nose u staklenim bocama, jer će se protiv prekršitelja poduzeti Zakonom raspoložive mjere i radnje. Na stadion se neće moći unositi kišobrani, upaljači, teleskopski štapovi za zastave, plastične boce i drugi kruti predmeti kao ni torbe i ruksaci.

Također pozivamo sve posjetitelje da u bližoj zoni stadiona Maksimir ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama, kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. S obzirom na ograničen broj parkirnih mjesta u zoni stadiona Maksimir, preporučujemo dolazak javnim gradskim prijevozom.

Mjere i radnje koje će poduzimati policija

Sukladno ovlastima iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policijski službenici snimat će i fotografirati na prostoru stadiona te ostalim javnim mjestima gdje će se okupljati navijači. Poduzimat će se pojačane mjere osiguranja u zonama stadiona Maksimir te na širem gradskom području.

Pojačano će se nadzirati i upravljati, a prema potrebi i preusmjeravati promet na prilaznim pravcima stadiona. Policijski službenici poduzimat će potrebne mjere u cilju uočavanja i procesuiranja osoba koje preprodaju ulaznice ili ih stavljaju u opticaj na nedozvoljeni način.

“Apeliramo na građane i sve posjetitelje da poštuju smjernice, upozorenja i zapovjedi policijskih službenika i drugih službenih osoba organizatora (zaštitari, redari), kako u dijelu upravljanja prometom, tako i u dijelu sigurnosnih mjera te da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja utakmice i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se ova utakmica odigrala u primjerenom ozračju vrhunskog sportskog događaja”, kazali su iz policije.


Komentari