‘U NAŠIM OBITELJIMA ŽENE SU RAVNOPRAVNE’ Molitelji na meti kritika odgovaraju: ‘Naše su namjere isključivo dobre’

Foto: Zagreb.info

Još jedne subote na glavnom zagrebačkom trgu molila se “muška krunica”. Osim tristotinjak molitelja koji su već izazvali brojne kritike i komentare, na trg su ovaj put došli i protivnici javne molitve i organizirali mini prosvjed.

Baš zbog te pojave odlučili smo malo više vremena provesti u razgovoru s moliteljima kako bismo otkrili mole li oni zaista za stvari za koje ih prozivaju njihovi žestoki kritičari i prosvjednici. Prošetali smo među njima nakon molitve i pitali ih o njihovim razlozima za javnu molitvu, o životnim stavovima i razmišljanjima.

“Vrijeme je došašća, treba pojačati molitvu i ovako u zajedništvu je molitva snažnija. Treba svjedočiti vjeru. Naravno da moje namjere nisu dominacija muškaraca i slično. Pa tko je zaštitnica grada Zagreba, Majka Božja. Samo se mirno i dostojanstveno molimo”, rekao nam je Matija.

“Moje namjere su isključivo dobre. Dakle dobrobit hrvatskom narodu. Ništa drugo. Moje namjere apsolutno nisu molitva za patrijarhat niti da muškarci budu glavni u obitelji. Da se vrši Božji red. To se zapravo Božja volja vrši. Ne naša. Naravno da u obitelji svi trebaju biti ravnopravni, i muškarac i žena. Obitelj je jedna zajednica u kojoj nema nikakvih “iznad” i “ispod””, kaže nam molitelj Ivan.

—>> Pročitajte i priču Ivice koji je na molitvu u Zagreb došao čak iz Njemačke.

Foto: Zagreb.info

“Tko je vjernik razumjet će. Tko nije – neće vjerojatno. Nek mu Bog bude na pomoći da i on shvati”, rekao je jedan od molitelja koji se nije želio zadržavati u duljem razgovoru.

Gospodin Mladen otkrio je pak svoje razloge dolaska na molitvu.

“Danas se na globalnoj malo široj razini vodi jedan rat protiv zla. I osjećam se pozvanim da se borim, još više nego ’91., za svoju obitelj, za svog sina koji gleda svašta okolo. Laž u medijima, izopačenost društva, zakone koji su naopaki. Možete na sve strane vidjeti kako se zlo promovira i gura ljudima na razne načine. Velika mi je radost bila moliti danas pred našom Majkom koja je spasiteljica ovog svijeta. Muškarac je pozvan da bude glavni u obitelji, ali ne u svim stvarima. Ta istina se može okretati na razne načine i upravo te stvari nam pokušavaju izopačiti naopako. Moj je moto moli i radi. Supruga je isto ravnopravna sa mnom, ali zna se tko što radi. Pomažemo jedno drugom i nastojimo živjeti jednu ljubav, zajedništvo i slobodu, ali onu o kojoj mi govorimo i za koju molimo”, objasnio je sve detaljno molitelj Mladen.

Foto: Zagreb.info

U druženju s moliteljima našli su se i kolege novinari.

“Mislim da treba prvenstveno obratiti pozornost na nakane koje su izrekli sami molitelji. Za obraćenje, za mir hrvatskog naroda, za mir u domovini, za svete bakove, za one koji mogu činiti dobro našoj domovini. To se treba uzeti u obzir, a ne nešto što netko tumači kako misli da bi trebalo. A što se tiče prosvjeda, njih je bilo devet. Ovdje je bilo oko četiri stotine molitelja tako da to govori o zanimanju jednih za jednu stvar i drugih za drugu. Ja nisam ovdje vidio nikakve političare ni nikakvu političku izjavu. Ako je molitva za mir i obraćenje hrvatskog naroda politička izjava, pa može se i tako gledati, ali nisam siguran da je to točno i ispravno”, smatra Hrvoje Bišćan s Hrvatskog katoličkog radija.

Foto: Zagreb.info

Svoj nam je dojam rekao i kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić.

“Drago mi je da sve protječe u miru. Da neće biti nikakvih napetosti između grupa. Mirno, tolerantno i bez ikakve mržnje. Ovo je prije svega jedan vjerski javni čin. Molitelji mole na nakane koje su neki generalni ciljevi Katoličke Crkve, pravo za život, protiv pobačaja. Na primjer krivo je protumačeno da se moli za autoritet muškarca. Moli se za duhovni autoritet, to znači da muškarac predvodi molitvu u kući. Tog više nema, to je bilo nekad u staro vrijeme. Žele vratiti da otac bude primjer molitve u obitelji. To su neke legitimne stvari koje zastupa službena Katolička Crkva. Zbog adventa molitelji su se okrenuli prema Kaptolu, dakle prema Katedrali. Meni je to nekako znakovito da je to i poruka Crkvi da i crkvena hijerarhija čuje njihov glas jer nedovoljno se čuje glas laika u javnosti. To nema nikakvu političku težinu. To je dio tipičnog katoličkog stava koji se sad, evo, prezentira na ulici na ovaj način”, pojasnio je kolega Pavičić.

Foto: Zagreb.info

Pokraj molitelja stajala je i skupina žena koje su također molile. Među njima je bila i naša sugovornica Željka koja nam je objasnila zašto je došla.

“Došli smo ih podržati. Ovo je nešto predivno. Ovo se nigdje ne može doživjeti. Pogledajte koliko ih se okupilo i nas žena sa strane također. Molimo se Bogu za hrvatski narod, za našu domovinu i za djecu. I moj suprug je ovdje, i on se isto moli, i njega sam došla podržati i sve ove mlade ovdje”, rekla je Željka pa smo prokomentirali i protivnike molitelja koji su u isto vrijeme stajali s druge strane adventskog parka.

“Mi koji se molimo Bogu okrenut ćemo leđa kad krenemo kraj toga. Uopće ne treba komentirati. Kod nas u obitelji je sve ravnopravno. Muškarac i žena. Ovo nas samo izazivaju, vjerujem”, smatra Željka.

Foto: Zagreb.info

Kako je izgledalo u subotu ujutro na molitvi muškaraca, pogledajte u priloženom videu.

Komentari