U Možemo! bijesni jer su Boysi oslikali mural ‘ratnom zločincu’, a po njegovoj postrojbi će i most dobiti ime

Foto: BBB Karlovac/Facebook

Novi mural dobio je umirovljeni karlovački specijalac, Mihajlo Hrastov. On je na Koranskom mostu 21. rujna 1991. godine iz strojnice ubio 13 i teško ranio dvojicu srpskih rezervista.

Također, na sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o prijedlogu njegovih suboraca da se sporni most nazove po “Specijalnoj jedinici policije Grom”, kojoj je Hrastov pripadao.

Njegov kazneni progon započeo je u svibnju 1992. godine, a završio je u svibnju 2015. kada ga je Vrhovni sud osudio na četiri godine zatvora koje je odslužio. U konačnici, hrvatsko pravosuđe proglasilo ga je zločincem. Za velik broj Karlovčana on je heroj “bez kojeg bi Karlovac bio drugi Vukovar”.

Ne prihvaćaju svi oslikavanje novog murala. Tenzije uoči 30. godišnjice rastu, gradski vijećnici “Možemo!” vide “nepotrebnu militarizaciju javnog prostora, a Koranski most jeftinom monetom za dokazivanje domoljublja i polarizaciju društva, ustvrdivši da Karlovac gubi bitku s autentičnim i pravim vrijednostima modernog i naprednog grada”, piše Jutarnji.

“Nedopustivo je utemeljivati identitet na zločinu jer dobro znamo da je tog rujna na Koranskom mostu pobijeno 13 razoružanih rezervista koji su se predali. Moramo biti sposobni sukobiti se s vlastitim zločinima jer ako to ne učinimo odnosno oni koji to ne čine, ujedno dopuštaju drugima da se hvale i da se ne sukobljavaju sa svojim zločinima. Oni koji podržavaju tu ideju ujedno pružaju ruke onima koji crtaju grafite, imenuju škole, mostove i ulice po raznim Mladićima i Karadžićima”, kaže nestranački Antun Alegro.

O svemu progovorio je i karlovački gradonačelnik, Damir Mandić.

“Nije ovo nikakva militarizacija prostora, nego to zaslužuje 225 mrtvih Karlovčana kojima smo dužni dati priznanje za ono što su dali za grad i domovinu.

Razumijem da jedan dio sugrađana ima velik osjećaj kad se govori o presudi, no nju nitko ne može dovoditi u pitanje. Razumijem taj osjećaj nepravde kojeg ima braniteljska populacija i dio građana, no nakon mog poziva da svi sjednemo za stol”, rekao je Mandić.

Mural su oslikali pripadnici BBB-a Karlovac uz financijsku potporu branitelja.


Komentari