U ljekarne stiže dvostruko jači pripravak kanabionida!

pixabay

Imunološki zavod izvijestio je da u ljekarne stiže nova pošiljka pripravka kanabinoida koji se koriste u medicinske svrhe, a odobreni su onkološkim bolesnicima, oboljelima od multiple skleroze, HIV-a i Gravetovog sindroma.

Pripravak u obliku uljne otopine, u bočicama od 25 mililitara s dozatorom, izdaje se na liječnički recept i dostupan je u jednoj formulaciji i jačini – Tilray Oral Solution 10,0 mg THC/10,0 mg CBD u 1 mL ulja, navode iz Imunološkog zavoda, a prenosi HRT. 

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo izjavila je da je Imunološki zavod ovog puta uvezao dvostruko jači pripravak u odnosu na ranije, koji bi za većinu pacijenata mogao biti dostatan barem za mjesec dana.

Cijena pripravka je, kako se doznaje, oko 800 kuna. Oni će biti distribuirani u ljekarne putem veledrogerija.

Pripravci kanabinoida izdaju se isključivo u ljekarni, na recept uz preporuku liječnika specijalista. Trošak lijeka snosi pacijent, bez mogućnosti refundacije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom da se radi o pomoćnoj terapiji.

Pripravci koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana ne smije biti veća od 7,5 grama. 

Pripravaka kanabinoida u ljekarnama nije bilo od  prošle godine zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza. To se dogodilo je nije bilo interesa pacijenata. što ne čudi, obzirom da je cijena mjesečne terapije, ovisno o dozi, dosezala i do 2500 kuna.


Komentari