U Klinici za infektivne bolesti najmlađa osoba zaražena virusom ima 26 godina, predstojnik poslao upozorenje

Foto: Google karte

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, Ivan Puljiz gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje se osvrnuo na stanje zaraženih koronavirusom hospitaliziranih u samoj klinici. Tom prilikom istaknuo je i kako najmlađa osoba ima 26 godina.

“Svjedoci smo većeg broja inficiranih što je rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca, ne samo mladih. Kod mlađih je klinička slika blaža, ali olako prihvaćanje te činjenice i asimptomatske infekcije, može dovesti do širenja infekcije kod starijih i osjetljivijih”, rekao je.

Danas je od ovog virusa preminulo čak sedam osoba, što je najveći broj preminulih u Hrvatskoj od početka epidemije.

“Svi su stariji od 65 godina, a četiri pacijenata bila su starija od 80. Starost je čimbenik za teži oblik bolesti”, tvrdi pa ističe da ovaj virus ima veću stopu smrtnosti nego to recimo ima gripa.

“Covid ima veću smrtnost, u prosjeku 3-4 posto, a 0,1 posto je od gripe, dolaskom sezone gripe bit će problema”, najavljuje.

“Svaki pacijent s respiratornom infekcijom zahtijeva pažnju i pristup, do mikrobiološke potvrde, kao da se radi o COVID-19”, navodi tvrdeći i kako će i koronavirus s gripom dovesti i do još većeg pritiska na zdravstveni sustav.

“Mi ćemo se pripremiti, vi se cijepite protiv gripe”, poručio je.

Otkriveno tko najčešće umire od koronavirusa, ovo je njihova dijagnoza!


Komentari