U KBC-u Zagreb osnovan Centar za tumore glave i vrata! Liječnici upozoravaju koji su simptomi znak za uzbunu

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Lijepe vijesti stižu iz KBC-a Zagreb. Unutar bolnice osnovan je Centar za tumore glave i vrata gdje pacijenti dobivaju vrhunsku pomoć i ono najbitnije, šansu za izlječenje.

U Hrvatskoj je prošle godine od karcinoma glave i vrata oboljelo tisuću ljudi, a preminulo njih petsto. Najčešći su tumori grkljana, ždrijela, sinusa, usne šupljine i tumori štitnjače. Uzrok je većinom pušenje, alkohol i HPV.

Rano otkrivanje daje najbolje šanse za izlječenje, te se zahvaljujući novom Centru za tumore može riješiti laserskom operacijom.  Na jednom mjestu, pacijent dobiva svu pomoć stručnjaka.

“Psihološku potrebu, logopedsku, nutricijsku, fizioterapijsku jer to su tumori koji, osim što su nažalost s lošom prognozom, imaju itekakve posljedice na kvalitetu života”, objašnjava Drago Prgomet iz Centra za tumore glave za Dnevnikhr.

Ono najbitnije, rad im ne usporava ni pandemija, a otkako je KB Dubrava postala COVID centar imaju četrdeset posto više bolesnika.  Najčešći simptomi ovih oblika tumora su bolnost pri gutanju, poremećaj i nemogućnost gutanja.

“Osobe koje primijete čvor na vratu, koje su promukle trebale bi se javiti svojem liječniku, a onda i nama”, kaže Prgomet.

 


Komentari