U KB DUBRAVA SU OPREZNI: Novi podaci o hospitaliziranima nagnali su ih na razmišljanje

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

U jedinoj covid-bolnici u Hrvatskoj, KB Dubrava, posljednjih dana zabilježena je stagnacija nakon konstantnog pada broja hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa. Dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, za Index je rekao da mjesta za paniku nema, ali da ta stagnacija treba značiti oprez.

“Zadnjih dana nemamo pad kao dosad, već imamo stagnaciju u broju bolesnika. Nekoliko smo dana na istom broju pacijenata iako smo dotad imali stalan pad. Ne mora to ništa značiti, no ipak smo, eto, zabilježili stagnaciju, tako da je i to indikativno. Posljednjih mjesec dana, odnosno od 15. siječnja smo svakodnevno imali pad broja pacijenata. Najviše smo ih imali 550 u bolnici, a sad smo došli na 180 bolesnika i ta brojka se već nekoliko dana ne pomiče. Ova stagnacija nije zabrinjavajuća, ali vidimo da je stagnacija pa nam budi oprez. Obično tako biva da prije porasta ide stagnacija”, rekao je Lukšić.

Iako mjesta za paniku nema, mjera se treba držati. Bilo bi zabrinjavajuće da sutra, govori, imaju još 10 pacijenata više, to bi bio znak da se nešto sprema. Imaju li i pacijente koji su zaraženi novim sojem te kakve kliničke slike imaju u odnosu na druge, Lukšić odgovara:

“S obzirom na to da smo primali najteže bolesnike, svi imaju tešku kliničku sliku bez obzira na to kojim sojem virusa su zaraženi, tako da ne možemo reći jesu li teže ili blaže kliničke slike. Ono što je za primijetiti je samo stagnacija u broju bolesnika, to je najuočljivije”, rekao je za Index.

Komentari