U KB Dubrava otvaraju se dodatne jedinice intenzivne njege. Beroš zamolio: ‘Za Uskrs se suzdržite od većih okupljanja!’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dosad je u Hrvatskoj isporučeno 540.845 doza cjepiva, a do 30. ožujka utrošene su 463.003 doze ili  86 posto ukupno zaprimljenih doza.

Beroš je izvijestio kako se ponovno otvaraju dodatne intenzivističke jedinice u KB-u Dubrava, a u skladu s potrebama i u ostalim bolnicama. Povodom Uskrsa, građane je pozvao da se suzdrže od većih okupljanja, drže distancu, nose maske i prozračuju prostor.

“Zdravstveni sustav ne može zamijeniti doprinos koji u zaštiti vlastitog zdravlja može dati svaki građanin svojim odgovornim ponašanjem”, poručio je.

Postrožavanje mjera na prijedloge županijskih stožera

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o mjerama protiv širenja koronavirusa, koje se postrožuju do 15. travnja.

“S obzirom da epidemiološka situacija nije svugdje ista, Nacionalni stožer nove mjere dobrim dijelom uvodi na prijedlog županijskih stožera”, kazao je Božinović. Na nacionalnoj razini do 15. travnja bit će zabranjeno treniranje u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, te je ograničen rad igraonica u zatvorenim prostorima.

Također, po novoj odluci o prelasku granica, za ulazak u Hrvatsku priznavat će se brzi antigenski testovi, koji međusobno priznaju članice EU-a, te potvrde o cijepljenju.

Naime, Nacionalni stožer jučer je dobio zahtjev Primorsko-goranske županije za strožim mjerama, o čemu će tijekom dana biti donesena odluka, a očekuje se i zahtjev Grada Zagreba. Inspektori civilne zaštite proveli su u razdoblju od zadnje sjednice Vlade 18.885 nadzora, utvrđeno je 66 nepravilnosti.

Policija je utvrdila 206 kršenja mjera samoizolacije i četiri kaznena djela širenja zaraznih bolesti, naveo je Božinović.

Podsjetimo, U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježene 2422 nove osobe zaražene koronavirusom, a udio zaraženih među testiranima iznosio je 25,56 posto, izvijestio je na sjednici Vlade u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

 


Komentari