U IME SVIH ZAGREPČANA, HVALA ANTI GOTOVINI: Čovjek koji pomiruje nepomirljivo i spaja nespojivo

Facebook

Ante Gotovina, između ostalog, pomirio je i zagrebačku Gradsku skupštinu.

Ante nas je ponovo iznenadio i baš kao što je ujedinio Hrvatsku nakon drugostupanjske presude Haškog suda kojom je proglašen nevin, nakon što je prvostupanjskom osuđen na 24 godine zatvora, učinio je to još jednom.

”Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na i. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno‘, poručio je Gotovina pred više od 100 tisuća okupljenih građana te dodao kako se zahvaljuje hrvatskim institucijama koji su nas podržale i bile s nama sve ovo vrijeme. Zahvalan sam predsjedniku republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane, pravosuđa i posebno veleposlanstvu u Den Haagu koje je sve ove godine bilo s nama. Budućnost je pred nama, u našim rukama. Hvala vam i sretno!’, rekao je Gotovina.


Spektakularan doček na Jelačićevom trgu pamtit ćemo još dugo, a svega nekoliko godina kasnije – pljesak i jednoglasna podrška ideji zagrebačkoj gradonačelnika Milana Bandića oko proglašenja Ante Gotovine počasnim građaninom grada Zagreba. Prvi put, nakon dugo vremena, svi zastupnici u Gradskoj skupštini digli su ruku za jednu ideju. Višemjesečne tenzije i sukobi kao da su na trenutak zaboravljeni. Kakav prizor, čovjek bi na trenutak pomislio kako se ipak može zajedno u budućnost, baš onako kako to želi i poziva general Gotovina, istinski i pravi simbol herojstva, žrtve i hrabrosti malog hrvatskog čovjeka. Nakon što je ujedinio Hrvatsku, ujedinio je i Zagreb kojem je jedinstvo potrebno više nego ikada. Raskol među političarima u Skupštini, građanima Zagreba ne može i neće donijeti dobro pogotovo ako uzmemo uz obzir kako već godinama vučemo jedno te iste probleme – nedovoljno mjesta u vrtićima, manjak mjesta u staračkim domovima, visoke komunalije, neizgrađen kanalizacijski i vodovodni sustav i tako u krug. Međutim, sve ruke u zraku sugeriraju kako je ipak moguće razmišljati jednako, na kraju krajeva, razmišljati kao običan građanin ovoga grada, jer da – mi želimo Antu Gotovinu kao počasnog građanina grada Zagreba! 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Od hrvatske samostalnosti, relativno je malom broju ljudi pripala titula počasnih građanina Zagreba, a među njima su nekadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher, skijašica Janica Kostelić, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i general Mladen Markač.[/box]

”Časni sude, nisam kriv!”

Umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. na otoku Pašmanu kod Zadra. Kao 17-godišnji dječak otišao je iz Pakoštana i ukrcao se na brod. S nepunih osamnaest postao je pripadnik francuske Legije stranaca, a sudjelovao je u vojnim operacijama u Čadu, a u Gvatemali je obučavao pripadnike paravojnih postrojbi koji su se borili u građanskom ratu.

U Hrvatsku se vratio 1991. gdje je od lipnja do kolovoza 1991. godine obnašao dužnost načelnika u 1. gardijskoj brigadi. Od kolovoza do studenoga 1991. zapovijeda brojnim operacijama Hrvatske vojske u Slavoniji, pri čemu je i ranjen. Od veljače do travnja 1992. zamjenik je zapovjednika Postrojba za posebne namjene Glavnog stožera HV. Za vrijeme operacije Oluja zapovijedao je Sektorom Jug, a čin general pukovnika dobiva 1995. godine.

Nakon što je Haški sud protiv njega podignuo optužnicu za ratne zločine 2001. godine, Gotovina se odbio predati i proveo je četiri godine u bijegu. Uhićen je 7. prosinca 2005. na Tenerifima, a tri dana kasnije je prebačen u Haag. Suđenje trojici hrvatskih generala počelo je u ožujku 2008, a Haško tužiteljstvo za Gotovinu tražilo je najdužu kaznu – čak 27 godina zatvora.

”Časni sude, nisam kriv”, rekao je Gotovina izjašnjavajući se o optužnici. Naposljetku, tako je i ispalo.

Komentari