U Hrvatskoj je potvrđeno 15 novooboljelih, uskoro se očekuje druga faza relaksacije

Foto: Damir Sencar / POOL / HINA

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije, danas je izvijestio kako je u prethodnom periodu od 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema čemu ih je trenutno ukupno 2.062.

Umrle su 4 zaražene osobe od kojih jedna u klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” – žena 1950. godište sa značajnim komorbiditetom, 3 osobe u KB Split – ženska osoba 1936. godište, muška osoba 1944. godište te ženska osoba 1928. godište sa pridruženim bolestima. Trenutno Hrvatska broji 67 preminulih od koronavirusa.

U posljednjem 24-satnom periodu oporavilo se 56 oboljelih te je trenutno 1288 oporavljenih. Na respiratoru je trenutno 19 zaraženih.

Na pitanje novinara o pooštravanju mjera, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da to nije samo pitanje broja novooboljelih, već su to trendovi. Svakog oboljelog epidemiolozi istraže, i ako je u vezi s nekom djelatnošću, razmotrit će se da se ta aktivnost smanji ili vrati na nulu.

“Nema razloga da cvjećare ne rade ako se drže uputa. Što se tiče propusnica, rekli smo da ćemo negdje 11.5. razmotriti taj sustav, nema neke potrebe da se što mijenja. Što se tiče Zagrebačke županije i grada Zagreba, oni funkcioniraju kao jedinstvena cjelina. Nama je cilj, ne samo od kad govorimo o ove tri faze, da se normalizira što je moguće više toga. To će naravno ovisiti i o epidemiološkoj slici. Bitno je da ovu fazu prođemo na način da možemo krenuti prema još većem popuštanju. Svi imamo isti cilj.”, rekao je ministar Božinović.


Komentari