U četvrtak se očekuju konzultacije na PANTOVČAKU

Facebook

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konzultacije s parlamentarnim strankama o kojima će ovisiti kome će dodijeliti status mandatara – Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću – neće započeti prije četvrtka.

U Uredu predsjednice se čeka da im Državno izborno povjerenstvo dostavi službene rezultate izbora. Čelnik DIP-a Branko Hrvatin mogao bi donijeti izborne rezultate Kolindi Grabar-Kitarović na Pantovčak u utorak, očekuju u Uredu predsjednice.

Tada bi predsjednica trebala i objaviti službeni raspored konzultacija. Budući da u srijedu na sastanak procesa Brdo – Brijuni u Zagreb stiže Joe Biden, potpredsjednik SAD-a, a domaćin sastanka je K. Grabar-Kitarović, konzultacije neće biti ni taj dan.

Najraniji mogući termin je četvrtak. Prema izvorima VL iz Ureda predsjednice, K. Grabar-Kitarović će, prema Ustavu, mandat za sastavljanje vlade dati onome tko je uvjeri da ima potporu 76 zastupnika. Ako nijedna strana ne bude imala tu potrebnu natpolovičnu većinu, predsjednica će im dati još vremena da je pokušaju prikupiti. Ali, sve će ovisiti o tome koje će informacije dobiti na konzultacijama.

Prema Ustavu, ako prvi mandatar ne uspije formirati vladu, mandat dobiva “druga osoba”.

Komentari