U Borovju riješili problem s razbacanim smećem zbog vrana

FOTO: Zlatan Juras / I TO JE ZAGREB

Posljednja tri tjedna nema više problema s razbacanim smećem oko koševa u Borovju. Drvene su kante djelatnici Zrinjevca pokrili metalnom mrežicom s malenim otvorom u sredini kroz koji se ubacuje otpad pa do njega više ne mogu vrane, koje godinama stvaraju nered oko kanti za smeće. Običavale su u njima naći hranu, pa su kljunom “kopale” i izvlačile otpad iz koševa. Borovje je dobilo kante s poklopcima, no susjedno Folnegovićevo naselje, koje spada u kvartove čiji stanovnici imaju najviše problema s vranama, još čeka.

“U određeno doba godine vrane ljudima ne daju živjeti. Najviše ih ima uz Držićevu i Sachsovu, gdje bi se zasigurno trebali postaviti takvi koševi” kaže predsjednica Mjesnog odbora Folnegovićevo naselje Bojana Stajčić za Večernji list.

Te će želje konačno biti ispunjene, potvrdili su u Zagrebačkom holdingu.

“Naša podružnica Zrinjevac kontinuirano montira metalne mrežice na otvore koševa na području cijelog Zagreba pa će u sljedećem razdoblju biti postavljene i u Folnegovićevu naselju” poručuju iz Holdinga. Borovje i Folka naselja su koja spadaju u Gradsku četvrt Peščenica – Žitnjak, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagreba. Iako je taj dio specifičan po brojnim vranama, najveći su problem četvrti zapravo ilegalni deponiji koji niču u blizini dvaju vodocrpilišta, Sašnjaka u peščeničkom i Petruševca u žitnjačkom području. Posebice je problematično u naselju Ivanja Reka, gdje ih, kaže vijećnik Gradske četvrti Zdravko Čabraja, ima nekoliko.

“Uglavnom je riječ o građevinskom otpadu, a zna se dogoditi da se odlaže i na privatnom zemljištu pa vlasnici dobivaju kazne. Jedan je veliki deponij donedavno stajao na mjestu gdje se trenutačno gradi škola, odvozilo se kamionima kako bi ga očistili” ističe Čabraja. Nedavno je na ilegalnom odlagalištu kod Centralnog pročistača otpadnih voda izbio i požar, zapalila se hrpa smeća, a najpoznatiji je deponij onaj u blizini jezera Savica – Šanci, s kojeg je u mjesec i pol sanacije odvezeno 6,5 tisuća tona otpada. Količina smeća na privatnom zemljištu bila je tolika da Čistoća nije svojim sredstvima mogla sanirati odlagalište u roku pa su u pomoć izišli djelatnici i oprema podružnice Zagrebačkih cesta. Ilegalnih deponija bilo bi i više, kaže Čabraja, da se za jezera i njihov okoliš ne brinu članovi Športsko-ribolovnog društva Peščenica.


I jedno smetlište manje velika je stvar, ističu u Gradskoj četvrti, a nadaju se da će divlja odlagališta postati prošlost kad se otvori novo reciklažno dvorište na Čulinečkoj cesti. Radovi na više od dvije tisuće četvornih metara počeli su u kolovozu, reciklažno dvorište bit će pod videonadzorom, a imat će 34 kontejnera za prikupljanje raznovrsnog otpada. Otvorit će se, kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić, na proljeće iduće godine. Projekt je vrijedan više od pet milijuna kuna, a 85 posto novca dobiveno je od Europske unije.

“Radi se punom parom, 40 posto je odrađeno” kaže Čabraja. Dok se odlagalište u Čulinečkoj ne sagradi, stanovnici mogu sirovinu razvrstavati na 74 zelena otoka, gdje odlažu papir, staklo, tekstil, plastiku i metal. Razmotrit će se, prema prijedlogu Vijeća gradske četvrti, još 30 lokacija, a da bi odlagali papir, neki i neće trebati tražiti zelene otoke, već će ga moći razvrstati u vlastite spremnike. Dosad su, kažu u Holdingu, podijeljena 5492 komada od 80 litara te 1335 od 120 litara, a spremnici će stići na još 2000 lokacija.

Komentari

loading...
-->