U bolnicu KB Dubrava stižu pacijenti s koronom, a medicinska sestra otkrila je čega se najviše boje

commons.wikimedia.org

Prije nešto više od tjedan dana, 25. kolovoza, u Hrvatskoj je bilo 167 hospitaliziranih zbog bolesti koju uzrokuje koronavirus. Danas je ta brojka porasla na 269. U nedjelju u covid odjelu bolnice KB Dubrava nije bilo pacijenata, danas je u bolnici 10 pacijenata, a očekuju se još dva, piše Index.

Ponovno, nakon nekoliko mjeseci, zbog porasta broja oboljelih podignuto je 25 šatora s oko 220 kreveta ispred KB Dubrava.

U Dnevniku Nove TV o stanju u covid bolnicama, govorili su Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 te glavna medicinska sestra Leonarda Franka Bešić.

Lukšić je pritom otkrio kako su svi šatori grijani te imaju mogućnost terapije kisikom. “Zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva zdravstva i aktivnosti Hrvatske vojske koja je podigla šatore, ovo daje dodatnu sigurnost i dovoljan kapacitet i za slučaj lošijeg scenarija”, kaže Lukšić, dodajući tome da su dobro organizirani, a u slučaju potrebe mogu im pripomoći i drugi kolege.

Iako su brojke aktivnih slučajeva trenutno visoke, o limitima, kaže Lukšić, teško je govoriti. “One dugotrajno nisu dobre, moramo se svi potruditi da budu manje. U zadnje vrijeme veći je priliv bolesnika koji trebaju bolničko liječenje i liječenje na respiratorima”, kaže Lukšić, dodajući da je cilj da se sačuva zdravstveni sustav.

Koliko je kreveta s respiratorima za cijelu Hrvatsku ne zna, no kaže da su Zagreb i sjeverna Hrvatska dobro kapacitirani te da postoje i modeli za povećanje broja kreveta, ovisno o situaciji.

“Respirator je za najteže bolesnike i to je najvažniji dio liječenja. Dakle, broj respiratora je važan, međutim važno je znati da su danas u bolnici samo oni bolesnici kojima je to potrebno”, kaže Lukšić.

Medicinska sestra Leonarda Franka Bašić kaže kako je medicinskih sestara nedostajalo i prije. “Dobro bi bilo kad bi nas bilo više”, kaže Bašić.

Na pitanje boje li se pacijenti koji su smješteni u bolnici, Bašić je odgovorila potvrdno.

“Strah je prisutan, zabrinuti su, ne znaju kako se ponašati. Boje se, ne znaju kako se smiju ponašati kad izađu iz bolnice. To nas stalno pitaju”, kaže Bašić.


Komentari