U blizini Zagreba nalazi se jedno od najrjeđe naseljenih područja u Hrvatskoj, a posjeduje i jednu od najvećih lipa koja je štitila mnoge ljubavi!

visitzagrebcounty.hr

Zeleni zagrebački prsten područje je bogato prirodnim ljepotama koje se očituju na svakom koraku. Tu su čak dva parka prirode Medvednica i Žumberak – Samoborsko gorje. Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama koje vas vode u samo srce čiste prirode.

Gorsko-planinski masiv Žumberačkog i Samoborskog gorja jedan je od najrjeđe naseljenih prostora u Hrvatskoj. Ljudi su na području Žumberka kroz povijest naučili živjeti u skladu sa zakonima prirode, a pogled na tradicionalna sela, pašnjake i polja još uvijek skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva, piše Zagreb County Tourist Board.

Taj mozaik očuvanog tradicionalnog kraja, uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijedne arheološke nalaze, ono je što danas još više privlači izletnike, planinare i zaljubljenike u prirodu koji traže mir i odvojenost od grada.

Kada se nađete na Žumberku, za lijepa se vremena može uživati u pogledu na doline Krke i Save, brežuljke Hrvatskog zagorja i masiv Zagrebačke gore. Snijegom pokriveni vrhovi Kamniških Alpi i onih udaljenijih, Julijskih, s Triglavom, uljepšat će sjeverozapadni horizont u dane iznimno čiste atmosfere i još dugo boraviti u sjećanju promatrača.

Na Žumberku postoji niz zanimljivosti koje vrijedi posjetiti i doživjeti

Jedna od najvećih lipa, k tome zvana uskočka lipa nalazi se u Hrvatskoj nalazi se u samom srcu čiste prirode Žumberka.

Nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore, uz jednu važnu činjenicu da je ovo stablo odoljelo svim napadima i provalama, lipa stoji uspravno već preko 400 godina u samom srcu Žumberka. Ona je i dalje predmet divljenja malobrojnih stanovnika i rijetkih zaljubljenika u prirodne ljepote Žumberka željnih mira i distance od grada.

Uskočka lipa, zašto?

Zbog svojeg divljenja i poštovanja prema ovoj ljepotici širokoj čak 9 metara i 17 centimetara umjetnički fotograf Romeo Ibrišević, svima znan po akciji „Očistimo Hrvatsku od olupina“, otkrio je sve detalje ljepote ove lipe. Kako se nekada vjerovalo, lipa je bila zaštitnica doma, kućnog praga. Vjerovalo su da u drvetu lipe prebiva božica ljubavi, te da ih grančica lipe zataknuta pod krov kuće štiti od gromova, požara, zla i uroka. Pod krošnjom lipe se sastajalo, dogovaralo, vjenčavalo, sudilo…a naša uskočka lipa je mnoge ljubavi štitila….

Ovaj istinski zaljubljenik u prirodu, samozatajni Samoborac istražio je mikrolokalitet lipe, njenu dob i njezinu priču. Upravo priča ovom stablu koje je odoljevalo napadima kroz 400 godina njezina postojanja i upravo njezina povezanost s ljudima je ono što ju čini posebnom i jedinstvenom.

Lipa u srcu Žumberka postala dio šire zajednice, pratila je uskoke koji su na Žumberku zaustavili Osmanlije u svom prodiranju prema Zapadu, ponajviše zahvaljujući snažnoj obrani koju su provodili žumberački uskoci.

Miris lipe, delikatni, topli, medno-voćni miris zaštitinički bi lebdio Žumberkom i otvorio vrata uspomenama u potrazi za izgubljenim vremenom…


Komentari