U azil Dumovec došla veterinarska inspekcija, evo u kakvom su ga stanju zatekli

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL/Iluistracija

Nakon medijskih napisa o stanju u azilu Dumovec, a koji je pokrenula vleika reportaža Jutarnjeg lista, jučer  je u izvanredan nadzor azila Dumovec stigla veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, a azil je na svojoj Facebook stranici objavio sadržaj zapisnika inspekcije.

U karanteni je pronađeno 11 pasa, dok je kapacitet za njih 24, a u drugoj prostoriji s 12 kaveza zatečena su4 psa.

Prema medijskim napisima provjereno je:

Način zaprimanja prije karantene: King, mužjak pasmine cane corso, provjeren je način zaprimanja prije karantene i utvrđeno je kako je sve napravljeno po propisu.

Pas Điđi, ženka, pronađena je skotna, provjeren je način zaprimanja životinje prije karantene i nisu utvrđene nepravilnosti. U azilu je zatečena dobrog zdravstvenog stanja, zajedno sa štencima.

Postupanje eutanazije: Pas ”Miki”, mužjak u tipu stafordskog terijera, eutanaziran prema rješenju temeljem procjene trenerice psa zaposlene u skloništu. Pritom se navodi kako ima i drugih primjera euztanazije koje su izvršene “temeljem stručnog mišljenja veterinara – teško i neizlječivo zdravstveno stanje”.

Tijekom nadzora utvrđeno je da u putovnice nisu upisivani podaci o vlasništvu, što je nesukladnost. Kao razlog se navodi često vraćanje pasa u sklonište i potreba za ispisivanje novih putovnica. Od 31 pregledane knjižice – 9 knjižica nema upisane podatke o vlasništvu. Inače, svi podaci su upisani u Lysacan!”, stoji u zapisniku.

Anestezija postupanje: pas King, pasmina cane corso, nisu utvrđene nepravilnosti.

Otpuštanje psa iz ambulante: primjer King, nisu uočene nepravinosti

Prema trenutnom stanju u Skloništu u vanjskim boksovima smješteno je 37 pasa, u vrtićima za štence nalaze se dva psa, u karanteni 11 pasa, u stacionaru 4 psa, u karanteni za štence 4 štenaca, te kuja sa 7 štenaca i u pojedinačnim kavezima 3 psa.

Ukupno je u Skloništu 72 psa, a isto ima kapacitet od 83 kaveza.

Boksovi su zatečeni uredni i čisti. Dodaje se kako su svi kavezi opremljeni dekama. Zdjelice su čiste, životinje imaju hrane i vode. U nekim kavezima zatečene su i grijalice, za koje se navodi da se premještaju, te pale po potrebi.

Zatečen je jedan pas s ozlijedom noge, za kojeg se navodi kako je u takvom stanju došao u Sklonište, te je predočena dokumentacija i zdravstvenoj skrbi istog. Nisu pronađene nepravilnosti.

Navedeno je još i kako se životinje hrane hranom brendova Eukanuba i Hill’s.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata nadzore nad skloništima za nezbrinute životinje obavlja sukladno Godišnjem planu nadzora te neplaniranim izvanrednim nadzorima sukladno zaprimljenim prijavama, izvijestio nas je Državni inspektorat, te se osvrnuo na medijske natpise o ‘zanemarivanju i zlostavljanju životinja’ u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba, izvijestivši kako je “veterinarska inspekcija Državnog inspektorata izvršila u ponedjeljak 7. i utorak 8. prosinca izvanredni nadzor.”

Iz Državnog inspektorata za Zagreb.info napominju kako isti prije spomenutog datuma nije zaprimio niti jednu prijavu koja bi se odnosila na navedeno.

“Izvanrednim nadzorom je utvrđena povreda članku 6. Pravilnika o putovnici za kućne ljubimce jer u devet od 31 identifikacijskog dokumenta – putovnice za kućne ljubimce, nisu upisani podaci o vlasniku.

Napominjemo kako će inspektori Državnog inspektorata pojačano nadzirati spomenuto sklonište u cilju zaštite zdravlja i dobrobiti životinja”, zaključuje DIRH.


Komentari