U AFERU ‘SUHI LED’ UMIJEŠAN I BIVŠI MINISTAR? Uhićen i jedan od najvećih Bandićevih donatora

zvonimir šostar
Robert Anic/PIXSELL

SDP je navodno upozoren na čudan odnos Varge i Ekotoursa, ali nisu reagirali.

Čini se da svaki dan niče novi osumnjičenik u aferi ‘Suhi led’ pa se tako pod povećalom našao i bivši SDP-om ministar zdravstva Siniša Varga, koji je tvrtki Ekotours platio dva milijuna kuna za čišćenje HZZO-a. Naime, nakon što su uhićen bivši zagrebački pročelnik Zvonimir Šostar i Jurica Vras, jedan od najvećih Bandićevih donatora, pod povećalom se našao i Siniša Varga, piše 24 sata.

On je tvrtku Ekotours također plaćao za čišćenje ‘suhim ledom’. Kada je postao ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje 2012. godine, Varga je prvo ugovorio dvije studije, od dvije različite tvrtke uhićenih. Obje su dobile točno isti iznos: 85.562,50 kuna.

Sljedeće dvije godine s njima je ugovoreno veoma slično što je ugovorio i Šostar, čišćenje klimatizacije, ali i tepiha. Suradnju je nastavila i Vargina zamjenica kad je on otišao i ugovorila isto čišćenje 2015. godine. Ugovori s Ekotoursom su teški 2,1 milijun kuna, a SDP je navodno upozoren na čudan odnos Varge i Ekotoursa, međutim nisu reagirali.

Kad je postao ministar, Varga je uzeo za svoju pomoćnicu i Natašu Zorić, koja je prije toga bila savjetnica u Ekotoursu. Jednog od direktora Ekotoursa, Gorana Žonju, imenovao je u povjerenstvo za higijenu u bolnicama.

Iz HZZO-a tvrde da su 2013. godine i sljedećih godina provodili objedinjenu nabavu i tako uštedjeli na čišćenju. Ekotours je, kažu, sve obavio i jeftinije od ugovorene cijene pa im je na kraju isplaćeno znatno manje novca od predviđenog ugovorom.

>>> GRAD POD ISTRAGOM: Moćni Bandićevi suradnici pod povećalom USKOK-a


Komentari