U 81. godini preminuo je zagrebački animator: ‘Radio je na serijalu o profesoru Baltazaru, Palčiću i Čudesnoj šumi‘

U nedjelju 18. travnja, u osamdeset i prvoj godini napustio nas je legendarni animator Tomislav Sporiš.

Ovaj Zagrepčanin cijeli je radni vijek proveo u studiju za crtani film, a radio je na serijalu kultnog profesora Baltazara, Palčiću, kao i dugometražnom filmu Čudesna šuma.

Rođen je 1940. u Zagrebu gdje je i završio školu primijenjene umjetnosti, a netom nakon toga počeo je raditi u Grafičkom zavodu Hrvatske.  Godine 1975. dolazi u Zagreb film gdje provodi čitav svoj radni vijek i to šest desetljeća. Bio je animator, organizator i scenograf brojnim slavnim animiranim filmovima sve do 2014. godine kad radi „Wiener Blut“, svoj posljednji film sa Zlatkom Bourekom i Pavlom Štalterom.

U zlatno doba Zagreb filma surađivao je s korifejima domaće animacije – Antom Zaninovićem, Borisom Kolarom, Zlatkom Grgićem i Zlatkom Bourekom na legendarnom crtanom serijalu o profesoru Baltazaru.  Na „Palčiću“ je surađivao s Milanom Blažekovićem, a na „Lutki snova“ sa Zlatkom Grgićem. Tu je i prvi hrvatski dugometražni animirani film „Čudesna šuma“  čijem je stvaranju dao nemjerljiv doprinos.

Osim što je član autorske ekipe u slavnim vremenima Zagrebačke škole crtanog filma, nikad nije napustio svoju prvu ljubav – slikarstvo.  Bio je izniman slikar, vrlo samozatajan, ali oni koji su ga znali i vidjeli mu radove na izložbi ili kod njega doma znaju da se radi o velikom talentu i sjajnom čovjeku koji je kako bi se reklo „imao ruku“.

Njegov svemir interesa za film, kazalište, scenografiju i povijest bio je širok, a prostor u Jurišićevoj ulici, koji je bio njegova radna soba, nikada nije napuštao.

U svojoj arhivi čuvao je i na stotine snimljenih predstava zagrebačkog HNK gdje je nastupala njegova kći Mirna Sporiš prvakinja baleta.

“Otišao je jedan divan, dobar čovjek, prekrasan suradnik, veliki radnik i jedan od onih umjetnika bez čijeg tihog zanata Zagrebačka škola crtanog filma ne bi bila onakva kakvu pamtimo”, kazao nam je njegov nećak Krešo Dolenčić.


Komentari