U 2014. godini prijavljeno 13 929 ozljede na radu, a najviše u ZAGREBU

www.investigatorconfidential.com

Povodom obilježavanja Dana Udruge invalida rada Zagreba, Okrugli stol  “Zaštita na radu”  održat će se u petak, 25. rujna, u hotelu “Holiday”, na Jankomiru 27, od 11.15 do 13.15 sati, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Čak 35% radnika u europskim zemljama smatra da posao koji obavljaju negativno utječe na njihovo zdravlje, upozorava Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu. Naime, prema godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na poslu u 2014. godini HZZO je dostavio 13 929 prijava ozljeda na radu. Najveći broj ozljeda na radu dogodio se u Gradu Zagrebu (24, 90%), a slijedi Primorsko-goranska županija (9,38%), zatim Zagrebačka županija (8,64%), piše Večernji list.

Tako se od ukupnog broja ozljeda na radu, čak njih 82,16% dogodilo na mjestu rada, a 17,84% na putu. Traumatske ozljede čine 93,73% svih ozljeda na radu, zatim slijede ozljede s posljedičnim duševnim poremećajima u 3,13%.

Na pitanja kako osigurati primjerenu zaštitu na radu, prvenstveno osobama s invaliditetom, te kako smanjiti broj ozljeda radnika i koja je uloga Udruge invalida rada u tome pokušat će kroz predstavljanje i diskusiju odgovoriti gosti okruglog stola:

Đuro Čizmar, voditelj Službe za nadzor zaštite na radu, pri Inspektroratu rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja URIHO-a, Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a, Leke Sokola, tajnik Hrvatskog saveza udruge invalida rada i Marija Zavalić – ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu uz moderatoricu Anu Tomašković. Događaju će prisustvovati i gradonačelnik Milan Bandić.

 


Komentari