‘UMRLA JE MIRNO, U SVOM UREDU’: Preminula je profesorica emerita i vrhunska stručnjakinja: ‘Bit će zapamćena i po osmijehu kojim je komunicirala sa svima’

Svijeća (Foto: Pixabay)

U ponedjeljak je u 90. godini života preminula profesorica emerita zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Branka Zovko-Cihlar koja je bila vrhunska stručnjakinja na području televizijskih sustava, objavili su iz Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

“Profesorica Zovko-Cihlar umrla je mirno, u svom uredu na Zavodu komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Služila je akademskoj i stručnoj zajednici više od 60 godina na nizu dužnosti. Ostat će u trajnom sjećanju kao cijenjena znanstvenica i vrijedna profesorica koja je za sobom ostavila veliko naslijeđe i svojim vrijednim radom zahvatila generacije inženjera radiokomunikacija. Bit će zapamćena i po osmijehu kojim je komunicirala sa svima i pozitivnoj energiji kojom je ostavljala upečatljiv i neizbrisiv dojam. Njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo nedostajat će svima”, objavili su na stranicama Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

U više od 60 godina karijere iza sebe, ostavila je neizbrisiv trag u akademskoj i stručnoj zajednici, a gotovo do posljednjeg dana života radila je na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Osim na FER-u, nastavu je održavala i na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu te na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku.

Usporedno sa znanstvenom i nastavnom karijerom, od 1969. do 1988. godine radila je kao suradnik u poduzeću Merkantile na planiranju i projektiranju radiokomunikacijskih veza za tvrtku Ericsson.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, profesorica Zovko Cihlar bila je nositeljica projekta osnivanja i izgradnje tvornice Unis telekomunikacije u Mostaru.

Iza nje je više od 170 znanstvenih radova, a za značajan doprinos razvoju nastave i znanosti na FER-u je 1991. godine primila Zlatnu plaketu “Josip Lončar”. 2003. godine dobila je nagradu “Moć znanja” Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je profesorici Zovko Cihlar zvanje professor emerita.


Komentari