Tužna strana Božića: ‘Nisam mislila da ću u Zagrebu gledati te scene…’

FOTO: Pixabay / Ilustracija

U ovo blagdansko vrijeme većina ljudi vrijeme provodi sa svojim bližnjima oko blagdanskog stola u toplini svoja četiri zida. Uživamo u obilnoj hrani dok našim domom odzvanja smijeh, a u pozadini sviraju najljepše božićne pjesme. Prisjećamo se kako je nekad bilo, neobičnih darova koje smo dobivali, uživamo u brojnim vrstama slastica i kolača…

Gradovi su i dalje rakošno okićeni, posvuda se širi miris kuhanog vina, kobasica i fritula i trgovi vrve nasmiješenim ljudima. Međutim, Božić, ali bez blještavila, slave i oni na margini društva, koji preživljavaju zbog pomoći drugih i uz mrvice s državnog stola, socijalno ugrožene obitelji, beskućnici… Svakodnevno smo svjedoci tužnih prizora, no uvijek naš pogled ide u drugu, manje lijepu stranu, kao da se to nas ne tiče.

 

Nemili prizor sa zagrebačkih ulica podijelila je prekaljena novinarka i bivša RTL-ova urednica i voditeljica Mirjana Hrga, koja se u svojoj objavi na svom Facebook profilu osvrnula i na onu tužnu stranu Božića.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

Ne bih kvarila ovo blagdansko raspoloženje. Sve svjetluca ovih dana, pa i ljudi. I neka, treba biti tako, da je barem tako stalno.

Ipak, srce mi se maločas stegnulo. Hodam kući i u središtu Zagreba, u lijepoj Varšavskoj, na pločniku skvrčena spava osoba. Kažem osoba, jer zbog spuštene glave ne znam je li muško ili žensko. Oko te osobe, valjda sve, ili skoro sve što ima. Par vrećica i glava klonula. Vani je oko 8 stupnjeva. S mrakom bit će niža i niža.

Prolazim u grču i kako odmičem počne me peći savjest. Je li samo spava. Ako spava, jesam li je trebala probuditi, dati novac da se najede, poželjeti sretan Božić. Pa što i ako je pijanac? Neka ode i neka se napije. Tko sam ja da razmišljam što će. Nisam napravila ništa od toga.

Nisam mislila da ću u Zagrebu gledati te scene nad kojima sam se zgražavala u Grčkoj od 2012-2015. Ne znam kako je sada tamo. Vjerojatno isto. Loša strana kapitalizma uzme kad tad svoj danak.

Morat ću se navići na te scene i naučiti primjereno reagirati u svom gradu. Obećanje za Božić.


Komentari